Tudomány

Hatalmas Tyrannosaurus rex koponyát találtak Montanában

A koponya gazdája egy tini dinoszaurusz volt. A 15 éves T. rex 66 millió évvel ezelőtt halt meg, testhossza közel másfél méter lehetett.

A maradványokat a Washingtoni Egyetem kutatói fedezték fel. A “Tufts-Love”-ként (azaz “Nyaláb-Szerelem”-ként) elnevezett T. rex furcsa becézését nem valami bizarr szóvicc miatt, hanem felfedezőiről, Jason Love-ról és Luke Tufts-ról kapta. Az önkéntesek tagjai voltak annak a kutatócsoportnak, amely a fosszíliákban gazdag Hell Creek formációnál végzett ásatásokat.

A feltárás helyszínén találták meg eddig a legnagyobb és legteljesebb Tyrannosaurus rex csontvázakat. A most előbukkant koponya is igen nagy ritkaság: egyike a 15 jó állapotú ismert koponyának.

Jack Horner, a Burke Múzeum munkatársa szerint a “Tufts-Love Rex” az egyik legjelentősebb eddig előkerült példány. A méretei miatt a koponya valószínűleg igen fontos információkat szolgáltat majd a kihalt faj növekedésével és táplálkozási szokásaival kapcsolatban.

A helyszínen egyébként más dinoszauruszoktól származó maradványok is előkerültek, így állkapocs- és medencecsontok, valamint gerinctöredékek. Éppen ezért következő évben a szakértők újabb ásatást terveznek.

A fantasztikus lelet jelenleg a Burke Múzeumban van kiállítva, igaz, egyelőre még védőcsomagolásban. A koponya restaurálása, valamint a múzeum 2019-es költözése után a csont immár teljes pompájában lesz megtekinthető.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik