Tudomány

Ez történik, ha hazudsz magadról Facebookon

Ne legyünk képmutatóak a Facebookon, mert hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy egy pszichoterapeutánál ücsörgünk, óránként sok-sok forintért.

A közösségi oldalakon sokan egy kicsit másnak próbálják feltüntetni magukat, mint amilyenek valójában, és talán nem is sejtik, hogy ez sokkal komolyabb problémákat okozhat, mintha felvállalnák magukat. Az ausztrál University of Tasmania kutatói arra jutottak, hogy aki nem önmaga a Facebookon, az szorongóvá, depressziós személlyé válhat, ez pedig nem jó.

Az egyetem képviseletében Rachel Grieve és Jarrah Watkinson a pszichoszociális kapcsolatokat vizsgálgatták, és minél jobban elmélyedtek a témában, annál inkább arra a következtetésre jutottak, hogy míg a Facebookon is önmagukat megmutató személyek mentálisan rendben vannak, az “alakoskodók” esetében más a helyzet. Ők a valódi és az online személyiség eltérése miatt szorongást éreznek, ami később depresszióba csaphat át, és ezzel pont ellentétes hatást érnek el, mint amit szeretnének, vagyis egyre inkább kiszorulnak a közösségből.

facebook sírós

A tanulmány nem csak hipotéziseket gyártott, hanem 146 személy bevonásával alkotott megállapításokat úgy, hogy a résztvevők személyiségfelmérése valódi, illetve online önmagukkal is megtörtént, miközben felmérésre került a társadalmi elégedettség,  a szubjektív jólét, a depresszió, a szorongás és a stressz is. Azok, akik képesek voltak a Facebookon is valódi önmagukat adni, könnyebben fejezték ki személyes érzéseiket és motivációikat, és nem arra koncentráltak, hogy mások figyelmét felkeltsék.

Egy másik tanulmány ennél még sokkal fontosabb megállapítást tett, jelesül azt, hogy a kutyásoknak átlagosan 26 fővel több ismerősük van a Facebookon, mint a macskásoknak, ami leginkább annak köszönhető, hogy a kutyák eleve szociálisabb jószágok, mint az egyébként inkább az ember kihasználására, és nem ritkán világuralomra törekvő macskák. Ebből pedig talán az következik, hogy akkor gazdáik is jobban igénylik a társaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik