Tudomány

Néhány élőlénynek kifejezetten jól jön a tengerszint emelkedése

A tengerszint rohamos emelkedése egyre több vízparti települést és szárazföldi élőlényt fenyeget. A korallok azonban kifejezetten örülhetnek a veszélyes jelenségnek.

Egy közelmúltban publikált tanulmányban a kutatók egy szimulációt mutatnak be. A modell azt vizsgálja, hogy mi történik majd, ha a globális felmelegedés, valamint a vízszint emelkedése miatt megváltozik a hőmérséklet a zátonyok körül. A szakértők meglepő eredményre jutottak: a tenger duzzadásával a korallok körüli víz jelentősen le fog hűlni, ez pedig kedvez a helyi élőlényeknek.

A jelenség magyarázata egyszerű. Bár a felmelegedés miatt mind a levegő, mind a víz hőmérséklete növekszik, a mélyebb vízben a folyadék így is hűvösebb marad. A tengerszint emelkedésével tehát a zátonyok mélyebbre kerülnek, ahol a jelenleginél jóval alacsonyabb a hőmérséklet.

A globális felmelegedés egyik következménye így kifejezetten pozitív hatással lesz a korallokra. Ettől függetlenül a helyzet jelenleg nem túl rózsás: a part menti területeken a víz felhevülése miatt a zátonyokat a tömeges kifehéredés és pusztulás fenyegeti.

A vízszint emelkedése valószínűleg nem lesz elég a korallok megvédéséhez. Az élőlények eleve igen kényesek, az emberi tevékenység pedig tovább rontja az esélyeiket. Bár számtalan megoldást dolgoztak már ki a zátonyok és a hozzájuk tartozó ökoszisztéma megmentésére, a 3D-s nyomtatáson át egészen a halpisiig, ennél valószínűleg többre lesz szükség.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik