Tudomány

Egy darázs születése, ahogy még sosem láttad

Az ember nem mindig gondol bele, hogy a természetfilmek alkotói milyen elképesztő munkát végeznek. A megfelelő pillanatok elcsípését órákon át tartó megfigyelés előzi meg, aminek az eredménye azonban sokszor mindenért kárpótol.

A Smithsonian Channel videója is bravúros teljesítmény, hiszen szuper közeliben mutatják be, ahogy egy darázs kibújik a selyemgubóból. Egyszerre hátborzongató és lenyűgöző ilyen részletesség mellett megfigyelni a rovar felépítését, valamint azt, hogy miként készül fel életének egy új szakaszára.

A darazsak szaporodása, kifejlődése több ponton hasonló a méhekéhez (bár testalkatuk inkább a hangyákkal rokon). A darázs királynő tavasszal kezd neki a fészek megépítésének, aki az első dolgozókat maga neveli fel. A királynő megtermékenyítése még az ezt megelőző év őszén megtörténik, amikor a hím spermáját a testében eltárolja.

A telet kizárólag a királynő éli túl, aki hibernált állapotban teleli átt a hideg hónapokat, majd tavasszal a fészekkészítéshez megfelelő helyszínt keres. Amint ez megvan, lerakja a tojásokat, 4-6 héten át ő maga eteti a lárvákat. A munkát, azaz az utódok gondozását, illetve a fészek továbbépítését az ezután kikelő dolgozók végzik el, a királynő innentől kezdve csak a peték rakásával foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik