Tudomány

Egy teljes falu evakuálja magát a globális felmelegedés miatt

Félő, hogy az emelkedő tengerszint és a vékonyodó jégpáncél miatt a víz egyszerűen elnyeli őket.

Nem csak mifelénk divat a népszavazás, hanem a messzi földeken is, így például a Sarichef-szigeten lévő alaszkai faluban, Shishmarefben, ahol a héten arról voksoltak a lakók, hogy a globális felmelegedés miatt odébb vigyék-e őshazájukat, avagy mégsem. A keddi szavazás elég szoros volt, mert nyolcvankilenc ember mondta azt, hogy menni kell, és 78 szerint jobb lenne maradni, és harcolni az emelkedő tengerszinttel.

A szavazás egyik érdekessége, hogy szinte minden jogosult megjelent, ami jelzi, mennyire fontos ez a dolog, hiszen bár nem most azonnal indulnának neki, azért egy ilyen jellegű cselekedet mindenképpen hatalmas terhet ró mindenkire, úgy anyagilag, mint fizikailag és lelkileg. “A közösségünk 500 éves történelemre tekinthet vissza”, mondta Donna Barr, a Shishmarefi Tanács titkára, majd hozzátette, hogy már 15 évvel ezelőtt is 180 millió dolláros költséggel számoltak, ami azóta valószínűleg tovább növekedett. Szerinte pont az anyagiak miatt van, hogy a döntés foganatosítása már nem következik be az ő életükben.

shishmaref

A sarkkörhöz viszonylag közel lévő, elszigetelt falu repülővel, hajóval és motorosszánnal közelíthető meg, és lakói egyre több betegséggel küzdenek, ahogy melegszik az éghajlat, és vannak, akik attól félnek, hogy egyszer majd egyszerűen eltűnik a földjük. Évtizedekkel ezelőtt itt még 650-en laktak, javarészt az inuit törzs inuipat tagjaiként, miközben azt nézték, hogy miként erodálódik a fagyott talaj és terjeszkedik a tenger a globális melegedés miatt. Mindez azt jelentette, hogy házak süllyedtek alá, míg néhányat odébb tudtak vinni, de maga a jelenség nemcsak őket, hanem 31 másik alaszkai falut is fenyeget.

Közülük legalább egy tucat fontolgatja a költözést, de állami támogatásban egyik sem reménykedik, így igazából esélyük sincs bármit tenni, holott egyre rosszabb a helyzet, mert míg korábban már októberben vaskos jégpáncél borította a vizet, most még decemberben is veszélyes rámenni. Ne feledjük, hogy szigetről van szó, és ez jelentősen befolyásolja a vadászatot és a halászatot, ezzel együtt pedig a túlélést magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik