Tudomány

Fontos titkot árulnak el rólad az Instagram képeid

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 08. 18. 17:01

Az Instagram filterek nagy biztonsággal árulkodnak róla, ha depressziós vagy.

Nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó alkalom, hogy kutatók a közösségi médiában tapasztalt hatásokat használják fel új ismeretek szerzésére, lélektani folyamatok megértésére. A Facebook, a Twitter, a Snapchat, vagy az Instagram szabad utat enged az önkifejezésnek, ami közben olyan dolgokat is közlünk magukról, amit nem biztos, hogy szerettünk volna.

A Harvardi és a Vermonti Egyetem kutatói ezúttal az Instagramot vették célba, mivel szerintük az oda feltöltött képekből következtetni lehet a felhasználó idegállapotára. Mindehhez megalkottak egy gépi tanuláson alapuló algoritmust, aminek azt kellett megállapítania, hogy a feltöltött fotók gazdája küzd-e depresszióval vagy sem.

Egy fotó az Inkwell szűrővel használva – kép: Ander Orzaiz

A kísérlet során 166 ember 43 950 felvételét elemezték, amihez egy olyan módszert használtak, ami színelemzéssel, metaadatok figyelembevételével, illetve arcfelismerő funkcióval kereste a depresszió jegyeit. A résztvevők között természetesen többen voltak, akiket korábban depresszióval diagnosztizáltak, akiket a szoftver az esetek 70 százalékában képes volt beazonosítani.

A kísérlet során nagyon sok változót vettek figyelembe, de volt egy, ami kiemelkedően árulkodó volt. Ez a különböző filterek, szűrők használatával függött össze, ami egyébként az Instagram egyik legfontosabb funkciója. A depressziós egyének kimutathatóan a kékes, szürkés, sötét tónusú filtereket favorizálták, míg az egészséges felhasználók a világos szűrőket használják gyakrabban.

Ennek megfelelően – ahogy az ábra is mutatja –, ha az Inkwell, vagy a Crema a kedvenc filtered, akkor lehet, hogy nincs minden rendben, viszont a Valencia, illetve az X-Pro II használata ilyen szempontból normálisnak mondható.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy e filterek jelenléte automatikusan depresszióra utalna, és a szakemberek is felhívják rá a figyelmet, hogy ez nem egyctévedhetetlen diagnosztikai eszköz, de új utat nyithat a pszichológia és a közösségi média viszonya előtt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.