Tudomány

Fontos titkot árulnak el rólad az Instagram képeid

Az Instagram filterek nagy biztonsággal árulkodnak róla, ha depressziós vagy.

Nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó alkalom, hogy kutatók a közösségi médiában tapasztalt hatásokat használják fel új ismeretek szerzésére, lélektani folyamatok megértésére. A Facebook, a Twitter, a Snapchat, vagy az Instagram szabad utat enged az önkifejezésnek, ami közben olyan dolgokat is közlünk magukról, amit nem biztos, hogy szerettünk volna.

A Harvardi és a Vermonti Egyetem kutatói ezúttal az Instagramot vették célba, mivel szerintük az oda feltöltött képekből következtetni lehet a felhasználó idegállapotára. Mindehhez megalkottak egy gépi tanuláson alapuló algoritmust, aminek azt kellett megállapítania, hogy a feltöltött fotók gazdája küzd-e depresszióval vagy sem.

Egy fotó az Inkwell szűrővel használva - kép: Ander Orzaiz
Egy fotó az Inkwell szűrővel használva – kép: Ander Orzaiz

A kísérlet során 166 ember 43 950 felvételét elemezték, amihez egy olyan módszert használtak, ami színelemzéssel, metaadatok figyelembevételével, illetve arcfelismerő funkcióval kereste a depresszió jegyeit. A résztvevők között természetesen többen voltak, akiket korábban depresszióval diagnosztizáltak, akiket a szoftver az esetek 70 százalékában képes volt beazonosítani.

A kísérlet során nagyon sok változót vettek figyelembe, de volt egy, ami kiemelkedően árulkodó volt. Ez a különböző filterek, szűrők használatával függött össze, ami egyébként az Instagram egyik legfontosabb funkciója. A depressziós egyének kimutathatóan a kékes, szürkés, sötét tónusú filtereket favorizálták, míg az egészséges felhasználók a világos szűrőket használják gyakrabban.

depresszio_instagram_kutatas

Ennek megfelelően – ahogy az ábra is mutatja –, ha az Inkwell, vagy a Crema a kedvenc filtered, akkor lehet, hogy nincs minden rendben, viszont a Valencia, illetve az X-Pro II használata ilyen szempontból normálisnak mondható.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy e filterek jelenléte automatikusan depresszióra utalna, és a szakemberek is felhívják rá a figyelmet, hogy ez nem egyctévedhetetlen diagnosztikai eszköz, de új utat nyithat a pszichológia és a közösségi média viszonya előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik