Tudomány

Eláruljuk, miért ne pisilj a medencébe

Oké, egyrészt azért ne, mert gusztustalan és tahó dolog, de nem mellesleg veszélyes is lehet.

A cikk továbbolvasása előtt mindenki nézzen magába mélyen, és őszintén vallja be, hogy legalább egyszer már előfordult olyan eset, amikor egy úszómedence vizébe végezte a kisdolgát. Oké, nem épp illendő dolog, de úgyse veszi észre senki, annyi vízben meg eloszlik, szóval a dolognak úgysincs semmi következménye, nem igaz? Nos, a helyzet az, hogy ez nem feltétlenül igaz.

A probléma nagyságára jellemző, hogy még az Amerikai Kémiai Társaság is külön infóvideóban taglalja a témát. A legfontosabb veszélyt az jelenti, hogy az uszodák vizének fertőtlenítésére használt vegyi anyagok (leginkább a klór) reakcióba léphet a testünkön, vagy testünkben a vízbe “szállított” anyagokkal, többek között a szennyeződésekkel, a napvédő krémekkel és testápolókkal, valamint a vizelettel.

Az alapvetően baktériumok és mikroorganizmusok kiirtására szolgáló, alapvetően ránk nem veszélyes szer ezáltal olyan vegyületeket képez, amelyek viszont már az emberekre is káros hatással lehetnek. Az egyik ilyen az uszodák jellegzetes szagát adó tri-klóramin – ez valamilyen szinten egyébként is képződik a medencékben, hiszen “klinikai tisztaságú” környezet sehol sincs, viszont a vizelet jelentősen megnöveli a tri-klóramin képződését, amely többek között a nyálkahártyákat, a szemet és a légutakat izgató, nagyobb mennyiségben károsító anyag.

A tri-klóramin felnőttekre kis adagban csak zavaró hatással lehet (a hosszú úszás utáni kivörösödött szemek például ennek köszönhetők), viszont nagyobb mennyiségben asztmás megbetegedések kialakulásához is vezethet, a fejletlenebb, védtelen szervezetre pedig még veszélyesebb, ezért például több szakértő ellenzi az uszodai csecsemőúszást.

Emellett pedig, attól függően, milyen kosz, szennyeződés maradt a bőrünkön, vagy milyen testápolót, kozmetikai szert, naptejet használunk úszás előtt, további veszélyes anyagok képződhetnek a klór és az általunk becipelt kémiai összetevők elegyéből, akár kloroform is, amely ájuláshoz, koncentrációs zavarokhoz vezet.

Szóval a lényeg az, hogy érdemes minimalizálni a rizikófaktorokat, és a medencébe csobbanás előtt szánjunk rá egy percet arra, hogy még a mellékhelyiségben elvégezzük kisebb-nagyobb dolgainkat, valamint azt sem viccből szabják meg az uszodák, hogy mindig zuhanyzás előzze meg a fürdőzést. Mindemellett, ha a tengerben, vagy nagyobb tavakban mártózunk meg, az amerikai szervezet állítása szerint már megendegett a vízbe pisilés, a természetes vizekben normális esetben nincs gázképződéshez elegendő veszélyes anyag. Viszont azért ettől még ne tegyük, mert az emberileg és illemtanilag továbbra is gázos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik