Tudomány

Ilyen a hely, ahová űrhajókat visznek szervizbe

Az embernek van egy elképzelése arról, hogy hogy nézhet ki belülről egy ilyen objektum. A fantázia azonban semmi a valósághoz képest. Az épületnek például állítólag saját időjárása is van.

A Floridában található Kennedy Űrközpont nem csupán a NASA, az Egyesült Államok, hanem a világ egyik legfontosabb űrközpontja is. Számtalan fontos eszközt indítottak el innen, így azt is, amelyik a Holdra szállította az első – és mindmáig utolsó – más égitestet is megjárt embereket.

A NASA egyik frissebb fotóján a Jármű Összeszerelő Épület belső tere látható. A jelenleg is zajló Orion-projekt miatt az állomásra új berendezések kerültek, melyek a program során használt SLS-rakéták mozgatását segítik. A szakértők a közeljövőben azon munkálkodnak, hogy a hangárt a Mars-missziók hátterének biztosítására is alkalmassá tegyék.

Az épület egyike a világ legnagyobbjainak, térfogát tekintve konkrétan a harmadik. Bármennyire is meglepő, csupán egyetlen emelete van – így ebben a kategóriában mindenképp ez a leghatalmasabb. Az épület 160 méter magas, 32 500 négyzetméter alapterületű, az oldalán látható amerikai zászló csillagainak átmérője 1,8 méter – ez nagyjából egy átlagos felnőtt férfi magasságának felel meg.

A gigantikus objektumnak például saját időjárása van. Az itt dolgozók szerint párásabb napokon valóságos esőfelhők alakulnak ki a hatalmas csarnokban.

Jármű Összeszerelő Épület Fotó: NASA
Jármű Összeszerelő Épület Fotó: NASA

Via: Popular Science

Ajánlott videó

Olvasói sztorik