Tudomány

Most végre kiderül, hogy mennyit csalnak a térképek

Sokat. Sőt, rengeteget, de ez a videó gyönyörűen megmutatja, hogy mi merre hány méter.

Az iskolákban eltöltött hosszú évek során talán mindenki fejében kialakul egy kép a Földről, a kontinensek elhelyezkedéséről, az országok méretéről. Azt tudjuk, hogy Amerika elég nagy, Magyarország bénítóan kicsi, Oroszország felfoghatatlanul hatalmas, Afrika pedig egyszerűen…nos, óriási.

Azt azonban valószínűleg egyikőtök sem gondolta át, hogy a térképek ábrázolása mennyire csalóka tud lenni, hiszen azok a jól ismert, kiterített, 3D modellből (földgömbből) származtatott ábrázolást használják, amelyek a sarkok felé torzítanak és annál inkább hamis képet mutatnak, minél messzebb helyezkednek el az egyenlítőtől.

Éppen ezért érdemes lepörgetni a RealLifeLore videóját, amiben látványosan végigveszik, hogy egyes kontinensek, nagy területűnek gondolt országok hogyan viszonyulnak egymáshoz. Kiderül például, hogy Nagy-Britannia mennyire kicsi, kisebb pl. Japánnál, Új-Zélandnál, de még Madagaszkárnál is.

Az is kifejezetten látványos rész, amikor Európa országaival elkezdik feltölteni az USA területét, és még úgy is marad bőven szabad terület, hogy az összes állam rákerült. Ugyanitt furcsa szembesülni azzal (amit eddig is tudtunk persze), hogy hazánk mennyire elenyésző méretekkel rendelkezik.

terkep_vilag_gif

Tanulságos végignézni a videót, ami közben az embernek csak az jár a fejében, hogy mennyivel egyszerűbb és érthetőbb lett volna minden, ha a földrajz órákat egy ilyennel kezdjük annak idején. Tanárok, figyelem, még nem késő bevetni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik