Tudomány

Bizarr lény úszott az óceán tetején

Még az egész életében az óceánból élő halász sem tudta, hogy mit lát. De végül mégis rájött, bár nem a látása segített benne.

A víz alatti világ csodálatos hely, hiszen olyan létformákat láthatunk a felszín alatt, amilyet a szárazföldön nem igazán, de hát ez talán érthető, tekintve, hogy ami a vízben életben tud maradni, az a szárazon jellemzően elpusztul (és viszont). De ritkán még mindig akadnak olyan jellegű dolgok, melyeket eddig még soha, senki nem látott.

A napokban Bunbury (Nyugat-Ausztrália) partjai környékén egy fura, nagy, rózsaszín, semmihez sem hasonlítható gömb lebegett a vízen, amiről még a tapasztalt halászok sem tudták megmondani, hogy mi lehet. Legalábbis elsőre. Mark Watkins, aki bő két évtizede él abból, amit kifog az óceánból, azt mondta, hogy még soha nem látott ilyet. “Aztán amikor közelebb mentünk, a szagok alapján úgy gondoltuk, egy döglött bálna lehet, és kiderült, hogy ami olyan furának tűnt, az a gázoktól felfúvódott gyomra.”

halott bálna

A bálnáknak alapesetben is tele van a gyomruk gázokkal, de míg életben vannak, ezeket kontroll alatt tartják. Ám miután az állat elpusztul, a felszínen még a Nap sugarai is besegítenek abba, hogy puffadjon egy kicsit, és előfordulhat, hogy a jószágok szó szerint kidurrannak, bár ekkorra nekik ez már nem nagyon számít. “A látvány lenyűgöző volt, de a szagok már nem annyira” – mondta Watkins, akit elsőre valóban megtréfáltak a szemei, de aztán helyreállt a világ rendje. És azért, hogy láthassuk, valóban egy tetem püffeszkedett a víz színén, ímhol egy még élő példány.

élő bálna

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik