Tudomány

Az ötcentis szabály és a penész: 8 tévhit a szigetelésről

Minden beruházásról érvek és ellenérvek mellett döntünk. Arról már rengeteget olvashattunk, hogy miért érdemes szigetelni az otthonunkat, de itt is folyton jönnek szembe ezzel ellentétes vélemények. Nos, szinte mindegyik tévhit, mutatjuk is a leggyakoribbakat.

Érdemes szigetelni, ha az úgyis csak télen jár előnyökkel?

Ha csak a pénzügyi részét nézzük, valóban télen a legszembetűnőbb az 50-60 százalékos energiamegtakarítás és ennek anyagi vonzata. Ám akár megfizethetetlennek is nevezhetnénk a hűvös nyári lakás élményét  – ha nem lenne nagyon is kézzelfogható, hogy akár a klíma beszerelését és üzemeltetését is teljesen megspórolhatjuk.

A tetőszigetelés előbb-utóbb állatkertté változik.

Valójában nem a szigetelésről, hanem magáról a padlásról beszélünk: az állatok, legyen szó rovarokról vagy rágcsálókról, nem a szigetelést találják vonzónak, hanem magát a menedéket nyújtó padlásteret. Ha beköltöznek az állatok, akkor azt szigetelés nélkül is megteszik, nekünk kell gondoskodunk arról, hogy ne legyenek kéretlen lakótársaink.

A mai szigetelőanyagokkal én is elbánok, elég megvenni őket.

Persze, már az alapanyag sem olcsó, de ne feledjük: kevés olyan hosszú távú befektetés van, mint a szigetelés. Ez is egy szakma. Ha azt hisszük, elég, ha az alapanyagokat házilag feldobáljuk a falra, lehet, hogy spórolás helyett a befektetett pénzünk feleslegesen elúszik. Ha már belevágunk, kár lenne ezen spórolni.

Az alapanyagnál csak a vastagság számít.

Koránt sem. Még a szinte azonos alapanyagok hatásfoka is jelentősen eltérhet, mondjuk olyan adalékoknak köszönhetően, mint grafit – előfordulhat, hogy a vékonyabb a hatékonyabb. A legjobb, ha szakember segítségét kérjük.

Úgyse térül meg.

Akár 5 év alatt megtérül a befektetés, és van olyan ma forgalmazott szigetelőanyag, amelynek élettartamát még csak becsülni tudják, de az biztos, hogy unokáink is látni fogják – a hasznát.

5 centi bőven elég.

Nos, ez már a szigetelésre sem igaz, a gondos gazdák jó ideje a többszörösét teszik a falakra. Főleg azért, mert a legtöbb anyagra a szigetelés vastagságától függetlenül szükség van, azaz messze nem igaz, hogy a dupla-tripla vastagság ennyivel drágább is, ám a haszna hosszútávon ennek a sokszorosa.

Nem lélegezik a fal, jön a penész.

Éppen ellenkezőleg. A házat alapvetően nem a falakon át szellőztetjük. A penész a hideg felületeken jelenik meg a nedvesség lecsapódásával. Márpedig ha nem akarunk hideg falakat, annak az egyetlen járható útja a hőszigetelés. A penész valójában más korszerűsítési munka nem kívánt eredménye: a túl jól záródó ablakok, a nem megfelelő, ezért hideg felületeket hagyó szigetelés.

Egyes szigetelőanyagok ártalmasak.

Divat ma ezt mondani, például a polisztirol anyagokra, de nem lehet véletlen, hogy a legtöbb élelmiszert is ebbe csomagolják. Ráadásul még a klímára gyakorolt hatása is ezzel ellentétes: otthonunkkal évtizedeken át a káros anyag töredékét bocsátjuk ki, mint nélküle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik