Tudomány

Készül a SpaceX Marsot becélzó rakétája

A vége tényleg az lesz, hogy emberek lépnek a vörös bolygóra, ráadásul talán még a mi életünkben.

A SpaceX egy újabb lépéssel közelebb van ahhoz, hogy egyszer majd meginduljon a Mars felé, beteljesítve Elon Musk álmát, vagyis a vörös bolygó emberi kolonizálását. A következő generáció rakétája már a texasi McGregorban van, ahol számos tesztnek vetik alá, és minderről a cég elnöke, Gwynne Shotwell számolt be a Small Satellite Conference-en, Utahban.

Mindemellett azonban a SpaceX nem árult el túl sok részletet, azt azonban tudni lehet, hogy a Raptor nevű új hajtómű fogja a Falcon Heavy-t váltani, és már újrafelhasználhatóként juttatja majd az embereket a Marsra, hogy aztán ott sokasodjanak, megkoronázva a Mars Transporter projektet. Elon Musk egyszer egy Reddit bejegyzésben azt mondta, hogy az új egység körülbelül 227 000 kilogrammnyi tolóerőt produkál majd, ami háromszorosa a Falcon 9-nek és a Heavy-ének.

elon musk space x

Az alapító és vezérigazgató arra számít, hogy a Raptor segítségével akár 100 tonnányi rakomány is az űrbe juttatható, ami már csak azért is fontos, mert ha emberek tartanak majd a Mars felé, akkor igen komoly mennyiségű ellátmányra lesz szükségük ahhoz, hogy sem útközben, sem a bolygó ne haljanak éhen. A SpaceX célja, hogy az első emberi repülés már 2024-ben megkezdődjön a vörös bolygóra.

Nem világos tehát, hogy Texasban milyen tesztek történnek, de egy ilyen rakéta fejlesztése legalább 7 évet vesz igénybe, és a teljes rendszert átölelő tesztek csak a program végén történhetnek, de ismerve Elon Musk elszántságát, nem kizárt, hogy valóban embert küld majd a Marsra, ám ez jelenleg még a jövő zenéje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik