Tudomány

Van valami furcsa és titokzatos a Neptunusz mögött

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 08. 12. 11:02

Az aprócska bolygó nem is jó felé forog, ráadásul rossz irányba megy.

A bolygó (Neptunusz) mögött, a külső naprendszerben a csillagászok nem olyan régen felfedeztek egy titokzatos objektumot, mely szintén a Nap körül kering, majdnem merőlegesen a legtöbb égitesthez képest, és ennyiben nem is merül ki a Niku néven emlegetett objektum érdekessége. Kiderült ugyanis, hogy éppen ellentétes irányban forog, mint a a legtöbb bolygó, de azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozza ezt a furcsaságát.

A bolygórendszereknél az összes résztvevő ugyanabban az irányban forog a Nap körül, de a csillagászok a Haleakalán (Maui) található Pan-STARRS teleszkóp segítségével azt tapasztalták, hogy a Niku jelenleg a naprendszer síkja felett, felfelé mozog. Ebből Matthew Holman, a Harvard-Smithsonian Center vezető asztrofizikusa arra következtet, hogy egy másfajta erő hat rá, és azt mondja, hogy mindez azt jelenti, vannak olyan folyamatok a külső naprendszerben, melyekkel nem vagyunk tisztában.

Bár Holman egy darabig azt gondolta, hogy a Niku pályáját a nem is olyan régen felfedezett Kilences Planéta befolyásolhatja, de aztán elvetette ezt a gondolatot, mert a kettő túl közel van egymáshoz. További kutatások folyamán aztán kiderült, hogy az alig 200 kilométernyi átmérőjű égitest valójában egy objektumcsoport része, melyek mindegyike visszafelé köröz, ugyanazon a 110 fokos síkon. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az információk csupán feltételezések.

Konstantin Batygin, a Kilences Planéta egyik felfedezője szerint azért jó, ha nem tudunk valamit megmagyarázni a külső naprendszerben, mert így idővel törvényszerűen új felfedezésekre fogunk jutni, és ebben teljesen igaza van. A Kilences Planéta érdekessége egyébként az, hogy fizikai valójában nem is sikerült még látni, létezésére csupán matematikai modellekkel következtettek a szakemberek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.