Tudomány

Nyálból dolgozik a legújabb marihuána gyorsteszt

Az alkoholszonda bevett eszköze a rendőröknek, amikor az autósok véralkohol szintjét kell megállapítani. A Stanfordi Egyetem kutatói egy ehhez hasonló eszközt fejlesztettek ki, ami szintén percek alatt képes kimutatni, hogy a sofőr fogyasztott-e marihuánát.

A Shan Xiang Wang által vezetett kutatásra azért volt szükség, mert a vér THC (D9 tetrahidrokannabiol, a kannabisz azon hatóanyaga, amitől a fogyasztója bódult állapotba kerül) szintjét eddig csak vérvétellel, vagy vizeletmintából lehet kimutatni, amihez mindenképpen laboratóriumi körülmények szükségesek.

59953123 - man making joint and a stash of marijuana in the car
59953123 – man making joint and a stash of marijuana in the car

Az új, nyálmintát használó eljárás az eddigi drogtesztek módszerein alapul, viszont ehhez mágneses nanorészecskéket használnak, ami felgyorsítja a folyamatot. Sőt, az eszköz Bluetooth segítségével juttatja el az eredményeket a rendőrök mobiljára,

így nincs szükség arra, hogy a mintát beküldjék a laborba további vizsgálatra.

A kutatás jelenleg ott tart, hogy a folyamat, illetve az elemzés üzembiztosan zajlik, de még szükség van egy hordozható eszközre. Ennek kifejlesztése további egy évet fog igénybe venni, így egy ideig még biztosan nem fogunk találkozni marihuána gyorstesztekkel az utak mentén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik