Tudomány

Az évtized végére megkezdődhet az űrbányászat

Az űrben bányászni bizonyára igen jövedelmező vállalkozás, hiszen több milliárd dollár értékű források rejtőznek az aszteroidákon. A terv ugyanakkor nagyon kockázatos, és technikai akadályai is vannak.

Bár már korábban is foglalkoztak bizonyos cégek az égitestek forrásainak lehetséges felkutatásával, érdemi eredmény eddig nem született. A Deep Space Industries azonban a héten bejelentette: megkezdték az első bolygóközi kereskedelmi bányászati küldetés, a Prospector-1 előkészítését.

A vállalat 2017-ben előbb a Prospector-X-et indítja majd el, ez a misszió a végleges technológia finomítását szolgálja. Az űrszonda nem fog túl nagy utat megtenni, hiszen csak alacsony Föld körüli pályán mozoghat. Ezután, még az évtized végén a Prospector-1 is elindítják, hogy megvizsgálják a bolygónk környezetében lévő aszteroidák ásványkincseit.

Most már meggyőződéssel mondhatjuk, hogy megvan a megfelelő technológia, a megfelelő csapat, és a megfelelő terv ahhoz, hogy végrehajtsuk ezt a történelmi küldetést.

 – jelentette ki Rick Tumlinson, a Deep Space Industries elnökségének vezetője és a cég társalapítója.

A vállalat úgy tervezi, hogy az apró, mindössze 50 kilogrammos űrszonda vízalapú meghajtási rendszert fog használni. A szerkezet a túlhevült vízgőzből állítja majd elő a megfelelő mennyiségű tolóerőt.

A különös választás oka az, hogy az első bányászgépek éppen vizet próbálnak majd kinyerni az aszteroidákból. A fejlesztők abban is bíznak, hogy a folyadékot eladhatják a NASA-hoz hasonló szervezeteknek – a vizet ugyanis folyékony hidrogénre és oxigénre lehet lebontani, amelyek remek alapanyagok rakéták meghajtásához. A víz arra is lehetőséget ad, hogy az űrszonda misszió közben, az űrben tankoljon, ezzel pedig a küldetés hossza is nőhet.

Hogy a tervek megvalósulnak-e, és ha igen, nyereségessé válik-e a vállalkozás, egyelőre kérdéses. Mindenesetre pozitívum, hogy a spekuláció helyett egy csoport végre érdemi ötlettel állt elő, amely megnyithatja az utat a további fejlesztések előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik