Tudomány

Majdnem kitört a harmadik világháború a Nap miatt

Öt évvel a kubai rakétaválság után a világ ismét közel járt egy mindent elsöprő háborúhoz. Az Egyesült Államok ez alkalommal nem a fegyverkezés, katonai akciók vagy hasonló fenyegetés miatt orrolt meg a Szovjetunióra. Az ok egy napvihar miatti félreértés volt.

Egy nemrég megjelent tanulmány azt mutatja be, hogy milyen hatással volt az amerikai nemzetbiztonságra, valamint az űridőjárást figyelő rendszerre egy 1967-es napvihar. Akkoriban kissé más szelek fújtak a nemzetközi politikában, és a pattanásig feszült helyzetben a jelenségnek egyáltalán nem csak tudományos következményei voltak.

Az év májusának második felében lezajló esemény G5-ös, tehát a lehető legmagasabb besorolású napvihar volt. A csillagból kiáramló sugárzás, mágneses mezők és gázok május végén ütköztek a Föld légkörével, megzavarva többek között az Egyesült Államok rakétaelhárító radarjait is.

Az ország vezetői nem látták az okokat, csupán annyit tapasztaltak, hogy a rendszerek hibásan működnek, és arra következtettek, hogy a jelenségre a legvalószínűbb magyarázat egy összehangolt szovjet támadás. A hadsereg már  javában készült a harcra, de szerencsére közben a napkutatók is serényen vizsgálták a történteket, és a megfelelő információk időben eljutottak a döntéshozókhoz, így a háború nem tört ki.

Ha nem lett volna az a tény, hogy már nagyon korán befektettünk a nap- és mágneses viharok megfigyelésébe, a hatás valószínűleg sokkal nagyobb lett volna.

– állapította meg Delores Knipp, a tanulmány vezető szerzője.

A hatalmas napvihar még Új-Mexikóban is létrehozott sarki fényre emlékeztető égi jelenséget. Az eseményt később a szakemberek a napidőjárás kutatásának fordulópontjaként értékelték, hiszen a nagyjából egy hétre megbénult hadsereg ekkor döbbent rá, hogy mennyire fontos a viharok előrejelzése – a tudósok így hatalmas mennyiségű anyagi támogatást kaptak.

A ’67-es eset így mutatott rá, hogy a tudomány támogatása sokszor a fegyverkezés fejlesztésénél is fontosabb. Az űrbeli időjárás megfigyelése természetesen napjainkig elengedhetetlen, hiszen az elektromos hálózatok, GPS-ek és a kommunikációs eszközök is mind meghibásodhatnak egy-egy napkitöréstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik