Tudomány

Teknőst találtál? Ne fesd be a páncélját!

Floridában új őrület hódít, a helyi hatóságok még azelőtt szeretnék megfékezni, hogy világméretű divattá válna.

Fesd ki a körmödet, a házadat, vagy egy üres vásznat a keretben, de ha lehet, a teknőst inkább hagyd ki ebből. Erre buzdít a floridai hal- és vadvédelmi hatóság, és ha azt gondolnánk, hogy legalább annyira hülyeség ilyesmit kérni, mintha azt mondanánk, lehetőleg senki se egyen kutyagumival kevert vaníliafagyit, sajnos rossz hírt kell közölnünk. Az amerikai nyaralók ugyanis rákaptak az élő teknősök dekorálására, ami nagyon nem jó ötlet.

A hatóság több esetben talált már olyan teknősöket, amelyek páncélját, sőt egyes esetekben a pikkelyeit is különféle színekkel és mintákkal “díszítik fel”, amit bizonyára jó mókának tartanak a művészettel, alkohollal és egyebekkel átitatott nyaralók. Viszont azzal a jelek szerint nincsenek tisztában, hogy ez az állatokra nézve több szempontból is káros és veszélyes. A festékréteg többek között megnehezíti, hogy a páncélon keresztül a nap segítségével vitaminokhoz jussanak, de akár légzési problémákat is okozhat, és mérgező vegyszereket juttathat a vérkeringésükbe.

festett-teknosok-001

Másodlagos veszélyforrásként a sokszor rikító és a környezetből kitűnő minták és színek miatt a teknősök könnyebben válhatnak ragadozók prédájává is. Különösen fontos mindezt betartani a területen honos, és már a kihalás szélén álló georgiai üregteknős (gopherus polyphemus) esetében – a kifejezetten veszélyeztetett fajta bármilyen bántalmazását a helyi törvények különösen szigorúan büntetik, és ez esetben bizony az ártatlannak tűnő festegetés is bántalmazásnak minősül.

festett-teknosok-002

Ha egyáltalán rá is találnak időben egy áldozatra, a festék eltávolítása sokszor kifejezetten nehéz, hiszen sokszor olyan anyagokat használnak, amelyek beeszik magukat a páncélba. A teknősöket gyakran el is kell altatni a folyamat végéig, mivel a tisztítási eljárás fájdalommal járhat.

A hatóság közleménye szerint sok értelmetlen játék és hóbort indult már el az internetnek és a közösségi médiának köszönhetően az “igyál meg egyszerre egy üveg töményet” kihívástól a “lődd arcon magad a kamera előtt” küldetésig, ezért még most, idejekorán szeretnék mindenkihez eljuttatni a hírt: a teknősfestésből semmikép se legyen hasonlóan trendi netes poénforrás, mert ez mindenkinek poén, csak épp az élő festővásznaknak nem az.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik