Salgótarján, 2013. augusztus 12.
Egy meteor az égbolton Salgótarján közelében 2013. augusztus 11-én. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe.
MTI Fotó: Komka Péter
Tudomány

Szerdától tűzgolyók árasztják el az eget

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 08. 09. 13:00

Korábban a témában:

Augusztus a hullócsillagok hónapja még akkor is, ha ma már jól tudjuk, nem a csillagok pottyannak le az égről ilyenkor. Az északi féltekén kellemes az idő, az ember szívesen bámulja az eget, és augusztusban keresztezi utunkat a Perseidáknak nevezett meteorraj. A 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó apró porszemcsék tömegéről van szó, amelyek a Föld légkörébe érve a súrlódástól felizzanak és el is égnek.

Nevük onnan származik, hogy “tőlünk nézve” mintha a Perseus csillagképből érkeznének.

Óránként több tucat “tűzgömb”

Ez az egyik legismertebb, fényes, sűrű hullást produkáló meteorraj. Akik szeretik tiszta nyári éjszakákon az eget kémlelni, idén már július 17-étől megpillanthatták az első felvillanó Perseidákat, óránként átlagosan egyet. Számuk napról-napra lassan növekedett, augusztus elején már 4-5 kis tűzgömböt is megfigyelhettünk óránként, szerdán azonban beindul a csillaghullás.

Augusztus 10-én már óránként 15-öt is láthatunk, 12-13-ára pedig 50-80 hullócsillaggal eljön a Perseidák maximuma, a legsűrűbb hullás 0 és 4 óra között várható – érdemes előre összeírni a kívánságokat.

A meteorok száma ezután egyre csökken, augusztus 15-ére 10 körül lesz óránkénti számuk, majd 24. környékén egy-egy hullócsillaggal búcsúzik a raj.

A megfigyeléshez persze alapvető fontosságú, hogy milyen lesz az idő. A jelenlegi számítások szerint szerda éjjel szinte az egész ország felett felhős lesz az ég, csütörtökön viszont főleg nyugaton, keleten, északkeleten lesznek kevésbé felhős területek.

A lényeg pedig a péntekről szombatra virradó éjszaka a Dunától keletre számíthatunk derültebb égre, ettől nyugatra gyakoribbak lesznek a felhők – tudtuk meg Berczeli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

A Perseidákat már a Krisztus születése körüli években feljegyezték de a raj éves megjelenését Adolphe Quételet fedezte fel 1836-ban, és Giovanni Schiaparelli kötötte a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstököshöz 1864-66 között végzett megfigyelései alapján. Ez volt az első eset, hogy egy meteorrajt üstökössel hoztak összefüggésbe.

Stroud, 2007. augusztus 13.
Mark és Denise GIBBONS csillagászok nézik a Perseidák meteorraját 2007. augusztus 13-én a nyugat-angliai település közelében. (MTI/EPA/SAM FURLONG)
Fotó: MTI/EPA/Sam Furlong

Hullottak Lőrinc könnyei

A meteorrajt sokan még ma is Szent Lőrinc könnyeiként ismerik. Lőrinc a III. században élt, feltehetően II. Sixtus pápa diakónusa volt a Krisztus utáni 250-es években. Szívén viselte a szegények és betegek sorsát, rendszeresen osztott alamizsnát köztük, és saját kezével mosta lábukat. Számos embert gyógyított meg csodás módon, vakok szeme világát adta vissza.

Valerianus császár keresztényellenes törvényei szellemében a pápát letartóztatták és 258. augusztus 7-én kivégezték. Ekkor folytak Lőrinc könnyei:

Amikor Lőrinc látta, hogy a püspökét halálba viszik, sírni kezdett. Nem azért, mintha sajnálta vagy féltette volna, hanem mert ő nem kísérhette a vértanúságba. Ezért így szólt hozzá: Atyám, hová mégy a fiad nélkül? Szent püspököm, hová sietsz a diákonusod nélkül? Az áldozatot soha nem mutattad be nélkülem! Valami kivetnivalót találsz bennem? Méltatlannak tartasz arra, hogy magaddal vigyél?

De a pápa megnyugtatta:

Nem, fiam, nem mellőzlek, és nem is hagylak magadra. Előtted keményebb küzdelem áll. Én, az öreg, a könnyebb harc útját járom, reád azonban, aki fiatalabb vagy, dicsőbb győzelem vár a zsarnok felett. Hamarosan jössz majd utánam, hagyd abba a sírást! Három nap múlva követni fogsz. Ez az idő méltányos a pap és a diákonus között. Nem illik, hogy a mester oldalán harcolj, mintha segítségre szorulnál.

Szent Lőrinc vértanúhalála (Lazzaro Tavarone freskója/Wikipedia)

Roston megsütötték

És még odakiáltotta Lőrincnek, ossza szét az egyház kincseit. Hallották ezt a rómaiak, és bíróságon azonnal a kincsek holléte felől érdeklődtek. A diakónus három nap haladékot kért, ennek leteltével pedig – augusztus 10-én – egy seregnyi koldussal, beteggel, bénával jelent meg az ítélőszék előtt: “Íme, itt vannak az egyház kincsei”. A bíró azt hitte, a bolondját járatják vele, éktelen haragra gerjedt, rögvest átadta Lőrincet a hóhérnak.

Halála előtt még egy újabb lehetőséget kapott, hogy ha áldoz a császárnak, elkerülheti a hosszú kínhalált. ,,Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!’ – válaszolta Lőrinc. Ekkor egy hatalmas rácsot hoztak, rábilincselték a férfit és a tűz fölött szó szerint roston sütötték halálra.

Állítólag a lángok közül még kiszólt a hóhérnak: ,,Ez az oldalam már megsült, fordíts meg és egyél belőlem!”

Augusztus 10. volt, amikor a Perseidák már bőven produkálja a csillaghullást, nem csoda, hogy fentiek alapján a keresztény hagyomány Szent Lőrinc könnyeit látja bennük. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a számítások szerint 258-ban a Perseidák maximuma július 14-én volt, így a hagyomány később keletkezhetett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.