Tudomány

Szerdától tűzgolyók árasztják el az eget

Augusztus a hullócsillagok hónapja még akkor is, ha ma már jól tudjuk, nem a csillagok pottyannak le az égről ilyenkor. Az északi féltekén kellemes az idő, az ember szívesen bámulja az eget, és augusztusban keresztezi utunkat a Perseidáknak nevezett meteorraj. A 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó apró porszemcsék tömegéről van szó, amelyek a Föld légkörébe érve a súrlódástól felizzanak és el is égnek.

Nevük onnan származik, hogy “tőlünk nézve” mintha a Perseus csillagképből érkeznének.

Óránként több tucat “tűzgömb”

Ez az egyik legismertebb, fényes, sűrű hullást produkáló meteorraj. Akik szeretik tiszta nyári éjszakákon az eget kémlelni, idén már július 17-étől megpillanthatták az első felvillanó Perseidákat, óránként átlagosan egyet. Számuk napról-napra lassan növekedett, augusztus elején már 4-5 kis tűzgömböt is megfigyelhettünk óránként, szerdán azonban beindul a csillaghullás.

Augusztus 10-én már óránként 15-öt is láthatunk, 12-13-ára pedig 50-80 hullócsillaggal eljön a Perseidák maximuma, a legsűrűbb hullás 0 és 4 óra között várható – érdemes előre összeírni a kívánságokat.

A meteorok száma ezután egyre csökken, augusztus 15-ére 10 körül lesz óránkénti számuk, majd 24. környékén egy-egy hullócsillaggal búcsúzik a raj.

A megfigyeléshez persze alapvető fontosságú, hogy milyen lesz az idő. A jelenlegi számítások szerint szerda éjjel szinte az egész ország felett felhős lesz az ég, csütörtökön viszont főleg nyugaton, keleten, északkeleten lesznek kevésbé felhős területek.

A lényeg pedig a péntekről szombatra virradó éjszaka a Dunától keletre számíthatunk derültebb égre, ettől nyugatra gyakoribbak lesznek a felhők – tudtuk meg Berczeli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

A Perseidákat már a Krisztus születése körüli években feljegyezték de a raj éves megjelenését Adolphe Quételet fedezte fel 1836-ban, és Giovanni Schiaparelli kötötte a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstököshöz 1864-66 között végzett megfigyelései alapján. Ez volt az első eset, hogy egy meteorrajt üstökössel hoztak összefüggésbe.

Fotó: MTI/EPA/Sam Furlong
Fotó: MTI/EPA/Sam Furlong

Hullottak Lőrinc könnyei

A meteorrajt sokan még ma is Szent Lőrinc könnyeiként ismerik. Lőrinc a III. században élt, feltehetően II. Sixtus pápa diakónusa volt a Krisztus utáni 250-es években. Szívén viselte a szegények és betegek sorsát, rendszeresen osztott alamizsnát köztük, és saját kezével mosta lábukat. Számos embert gyógyított meg csodás módon, vakok szeme világát adta vissza.

Valerianus császár keresztényellenes törvényei szellemében a pápát letartóztatták és 258. augusztus 7-én kivégezték. Ekkor folytak Lőrinc könnyei:

Amikor Lőrinc látta, hogy a püspökét halálba viszik, sírni kezdett. Nem azért, mintha sajnálta vagy féltette volna, hanem mert ő nem kísérhette a vértanúságba. Ezért így szólt hozzá: Atyám, hová mégy a fiad nélkül? Szent püspököm, hová sietsz a diákonusod nélkül? Az áldozatot soha nem mutattad be nélkülem! Valami kivetnivalót találsz bennem? Méltatlannak tartasz arra, hogy magaddal vigyél?

De a pápa megnyugtatta:

Nem, fiam, nem mellőzlek, és nem is hagylak magadra. Előtted keményebb küzdelem áll. Én, az öreg, a könnyebb harc útját járom, reád azonban, aki fiatalabb vagy, dicsőbb győzelem vár a zsarnok felett. Hamarosan jössz majd utánam, hagyd abba a sírást! Három nap múlva követni fogsz. Ez az idő méltányos a pap és a diákonus között. Nem illik, hogy a mester oldalán harcolj, mintha segítségre szorulnál.

Szent Lőrinc vértanúhalála (Lazzaro Tavarone freskója/Wikipedia)
Szent Lőrinc vértanúhalála (Lazzaro Tavarone freskója/Wikipedia)

Roston megsütötték

És még odakiáltotta Lőrincnek, ossza szét az egyház kincseit. Hallották ezt a rómaiak, és bíróságon azonnal a kincsek holléte felől érdeklődtek. A diakónus három nap haladékot kért, ennek leteltével pedig – augusztus 10-én – egy seregnyi koldussal, beteggel, bénával jelent meg az ítélőszék előtt: “Íme, itt vannak az egyház kincsei”. A bíró azt hitte, a bolondját járatják vele, éktelen haragra gerjedt, rögvest átadta Lőrincet a hóhérnak.

Halála előtt még egy újabb lehetőséget kapott, hogy ha áldoz a császárnak, elkerülheti a hosszú kínhalált. ,,Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!’ – válaszolta Lőrinc. Ekkor egy hatalmas rácsot hoztak, rábilincselték a férfit és a tűz fölött szó szerint roston sütötték halálra.

Állítólag a lángok közül még kiszólt a hóhérnak: ,,Ez az oldalam már megsült, fordíts meg és egyél belőlem!”

Augusztus 10. volt, amikor a Perseidák már bőven produkálja a csillaghullást, nem csoda, hogy fentiek alapján a keresztény hagyomány Szent Lőrinc könnyeit látja bennük. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a számítások szerint 258-ban a Perseidák maximuma július 14-én volt, így a hagyomány később keletkezhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik