Tudomány

Furcsa, ősi módszerekkel gyógyulnak az olimpikonok

Mik azok a különös, kör alakú foltok Michael Phelps testén?

Az Olimpia, ahogy minden világverseny, nem csak az eredményekről, hanem a doppingról, és az azzal összefüggő botrányokról is szól. A WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) ilyenkor szorgosan viszi ellenőrzésre a sportolókat, akik emiatt gyakran a pihenőidejükkel sem tudnak rendesen gazdálkodni.

Pedig a regenerálódás kulcskérdés az Olimpia ideje alatt, aminek érdekében évről-évre egyre furcsább jelek, eszközök, jelennek meg a sportolók testén. Ezek közös ismertetőjegye, hogy ősidők óta használatos gyógymódokról van szó, a tudományos megalapozottság nem feltétlenül jellemzők rájuk, de a sportolók ettől függetlenül hisznek bennük.

Köpölyözés

Rióban elsősorban Michael Phelps testén látható, kör alakú foltok hívták fel magukra a figyelmet. A köpölyözés egy ősi gyógymód, aminek során felhevített harangokat, vagy poharakat helyeznek a problémás testrészekre, amelyek a keletkező hő és vákuum hatására „felszívják” a bőrt serkentve ezzel a vérkeringést. A regeneráló, gyógyító hatásában ezek szerint az amerikai úszó is hisz, noha a tudomány szerint nem bizonyított az eljárás pozitív hatása.

phelps_kopolyozes_rio

Kineziológiai tapasz

A színes, a test változatos pontjára felhelyezett szalagok a 2012-es Londoni Olimpián váltak általánossá, de Rióban is sok sportolón láthatóak. A módszert még a 70-es években fedezte fel, majd dolgozta ki egy japán kiropraktőr-csontkovács. Ezek az emberi bőrhöz hasonló erősségű, rugalmasságú szalagok úgy rögzítik a problémás izomcsoportokat, ízületeket, hogy azok gyorsabban gyógyulnak, illetve a bőr finom elemelésével lazítanak a szöveteken, valamint szintén megpörgetik a vér- és nyirokkeringést. Az eljárást sok vita övezi, és a tudomány a mai napig megkérdőjelezi a hatóanyag nélküli szalagok valódi hatásosságát.

kinezio_tape_rio

Krioterápia

Más néven hidegterápia, vagy esetleg hidegszauna. Ez a módszer a nézők számára nem észrevehető, viszont legalább annyira fontos szerepet játszik a sportolók regenerálási folyamatában, mint az előző kettő. Az eljárás során a páciens beáll egy hidegkamrába, ahol rövid időre egy -170 fokos, nitrogén gázzal lehűtött közegbe kerül. Mivel az emberi test hideg receptoraiból jelentősen több van, mint a melegre reagáló idegvégződés, ezért ezek stimulálásával sokkal nagyobb lendülettel indul be a szervezet regenerálódási folyamata. A sportolók szerint az alacsony hőmérséklet ellenére nem túlságosan kellemetlen a terápia, ami mára a versenysportban teljesen általánossá vált.

Ha az első kettőnél szó volt róla, a Krioterápiánál sem hallgathatjuk el, hogy az orvostudomány ezzel kapcsolatban is szkeptikus. A szakemberek úgy vélik, hogy bizonyos alkalmakkor lehet valódi élettani hatásuk a módszereknek, de inkább arról van szó, hogy a sportolók hinni szeretnének valamiben, ami ebben az esetben sokszor jobb hatással van rájuk, mint egy orvosi készítmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik