Tudomány

Szúnyogháború indul a Zika vírus ellen

Zöld utat kapott Amerikában az a védekezési módszer, amelyben génmódosított szúnyogokkal támadnának a kórt terjesztő rovarokra.

A Zika vírus egyre nagyobb pánikot kelt világszerte, és mostanában különösen erősen gyakran emlegetik a kórság terjedésének gyorsulását. Egyrészt ott az olimpia Rióban, amely már egy kifejezetten fertőzött területen fekszik – a félősebbek szerint az oda érkező sportolók, a személyzet tagjai, vagy épp a közönség könnyen és gyorsan visszaviheti a nagyvilágba a vírust. Ami pedig sokkal valósabb veszély, hogy Mexikó felől valóban regisztrálták a Zika vírus lassú de biztos terjedését az Egyesült Államok déli területei felé.

Leginkább ez állhat annak hátterében, hogy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága engedélyt adott az Oxitec biotechnológiai vállalatnak arra, hogy egy eddig nem túlzottan szokványos módszerrel vegye fel a harcot a vírus terjedése ellen.

Az Oxitec nem a Zika vírust hordozó Aedes Aegypti szúnyog hagyományos kiirtásával próbálkozik, tehát nem kémiai módszerrel, szórással igyekeznek megvédeni a határokat az illegális hatlábú bevándorlóktól. Ehelyett saját fajtestvéreiket küldik ellenük: genetikailag módosított szúnyogokat eresztenek szabadon a problémás területeken, amelyek elvegyülnek a “normál” szárnyas rovarok között, és párosodnak is velük – a bennük lévő módosított gének azonban a nőstény szúnyogokban életképtelen utódokat eredményeznek, tehát lassan de biztosan sterilizálják a populációt.

Ezt a fotót csak 18 éven felüli szúnyogok tekinthetik meg, köszönjük a többiek megértését.
Ezt a fotót csak 18 éven felüli szúnyogok tekinthetik meg, köszönjük a többiek megértését.

A mostani engedély egyelőre csak elvileg ad zöld utat a harci szúnyogoknak, ősszel az Oxitec még egy kört fut egy másik hatóságnál, amely bár kicsinek hangzik, de az ügyben épp az egyik legérintettebb. A Florida Keys-i Szúnyogvédelmi Hivatal ugyanis pont azért küzd, hogy minden lehetséges eszközzel irtsa a repülő gyötrelmeket, ezért hozzájuk még egy terjedelmes beadvánnyal kell elzarándokolni, hogy kivételt tegyenek, és engedélyezzék a populáció ideiglenes feldúsítását.

Aztán ősszel jöhet a telepítés, és megkezdődik a szó szerint vérre menő harc, amely után nem maradnak árvák, hiszen nem fejlődnek lárvák (már elnézést).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik