Tudomány

Szilveszterkor eltolnak egy egész földrészt

Kedves ausztrálok, december 31-én éjfélkor kapaszkodjatok nagyon, az egész kontinensetek északra vándorol 1,8 méterrel. Tényleg.

Persze nem arról van szó, hogy a földkéreg lemezei hirtelen önállósítják magukat, ráadásul épp pontosan szilveszterre időzítve, és egy James Bond filmből ismerős főgonosz sem akarja titkos sugarakkal elmozdítani a kenguruk földjét, ettől azonban Ausztrália január elsejétől tényleg északabbra kerül a térképeken, és ehhez a kontinensek vándorlásának tényleg van köze.

Az Ausztráliát is hordozó nagy kéreg minden egyes évben körülbelül 7 centit vándorol észak felé. Az így mérhető út pedig az évtizedek alatt felhalmozódott a korábbi térképeken mért adatokhoz képest, ami egy nagyobb léptékű papírtérképen még nem jelent igazán nagy problémát, a modern helymeghatározó rendszerek korában azonban fontos.

Ausztráliában ugyanis a jelenleg használt GPS alapú navigációs megoldások nagyjából másfél méternyit tévednek, és délebbre mutatják az eszközt (és annak tulajdonosát), mint ahol valójában tartózkodik. Ezt a másfél métert egy józan gondolkodású ember még viszonylag ügyesen kezeli, de ha a közeljövőben valóban betörnek a köztudatba az önvezető, vagy legalábbis okos asszisztenssel rendelkező autók, egy ilyen eltérés már komoly gondokat okozhat. Egy hibás sávváltás következményeit valószínűleg nem kell ecsetelni. A GPS azt hiszi, hogy másfél méterrel arrébb kell húzódnunk, és máris a szembejövő sávban találjuk magunkat, aztán jön a filmből ismert szólás, a

nagy badabumm.

A tervezett 1,8 méteres igazítás kicsit meg is előzi a kontinens valódi vándorlását, de 2020-ra pontosan a helyére kerül minden, és a szakértők szerint addigra pedig már ki tudnak dolgozni egy olyan rendszert, amely automatikusan “utánállítja” a koordinátákat a földrész vándorlásának valós üteme alapján. Ausztrália ugyanis kitartóan haladni fog észak felé, ahogy ezt teszi 85 millió éve, amikor elkezdett leválni a mostani Antarktiszról, majd 45 millió éve teljesen el is szakadt tőle.

Hátha olvasóink közül valaki megéri, szóval előre szólunk, hogy 50 millió év múlva az egész ausztrál kontinens “nekicsapódik” Kína északnyugati partjának, ahol egy új gyűrthegységet alkot. Ez lesz az egyik legelső puzzle-darabkája a 250 millió év múlva kialakuló szuperkontinensnek, a Pangea Ultimának. Reméljük, az akkori GPS-ek is pontosak lesznek. Vagy a kőbunkók. Vagy bármi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik