Tudomány

Semmi sem bizonyítja, hogy a fogselyem jót tesz

Még mindig vannak olyan, általánosan használt eljárások, amikről igazából senki sem végzett valós kutatást. Tíz fogorvosból kilenc... minden alap nélkül mondja, amit mond.

Ha valakinek gondja van a szájhigiéniával, viszonylag sokan szokták javasolni azt, hogy a hagyományos fogmosás, vagy a kiegészítő szájvizek mellett használjon fogselymet. Ez elvileg logikusnak is hangozhat, hiszen józan logikával a vékony, speciális “cérna” olyan helyekről is kikotorhatja az ételmaradékot és egyéb megülő szöttyöt, ahová a fogkefe sörtéi nem jutnak el, és a szájöblítés “húzása” sem elég erős ahhoz, hogy az eldugott részeket is kipucolja. Na, a jelek szerint ugyan akár igaz is lehet mindez, de ugyanannyira lehet teljes humbug is az egész annak ellenére, hogy az egész fogászati szakma és az egészségügyi ipar lelkesen támogatja.

Történt ugyanis, hogy az Egyesült Államokban öt évente frissített étkezési tanácsadó idei változatából kimaradt az a rész, hogy az alapvető fogápolási módszereken kívül érdemes fogselymet is használni. A törlést azután eszközölték, hogy az AP hírügynökség munkatársai az információk nyilvánosságára hivatkozva kikérték az egészségügyi minisztériumtól a fogselyem hasznosságára vonatkozó kutatásokat és kimutatásokat, aztán jól meglepődtek.

Egyrészt kifejezetten kevés anyagot találtak, konkrétan alig pedzegették komolyabb szinten a módszert. Akik pedig foglalkoztak a kérdéssel, azok az elmúl évtizedekben mind olyasmiket írtak, hogy túl kevés a bizonyíték, kicsi a vizsgált személyek köre, tehát egyszerűen nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a fogselyem előnyeit kiterjedt tudományos kutatás előzte meg.

A bizonyítékok hiányában még az is lehet, hogy ez csak egy nagyon drága spulni cérna.
A bizonyítékok hiányában még az is lehet, hogy ez csak egy nagyon drága spulni cérna.

Az AP szerint még a legnagyobb vizsgálatok is csak néhány embert érintettek, és olyan rövid ideig tartottak, ami alatt semmilyen módszerrel nem alakulhatott volna ki káros lerakódás vagy ezek következtében fogszuvasodás a pácienseknél. Ráadásul újabb megfigyelések szerint a fogselyem akár bizonyos szempontból káros is lehet, hiszen a vékony szál könnyen felsértheti a fogak közötti ínyt, és a seben keresztül sokkal könnyebben a szervezetbe juthatnak a szájban egyébként is gyakrabban megtalált kórokozók.

Szóval egyelőre maradjunk annyiban, hogy azt sem mondjuk, hogy a fogselymezés egyértelműen rossz, vagy szimplán hatástalan, de a bizonyítékok hiányában azt sem állíthatjuk, hogy hasznos. Majd csak elvégzi valaki a kiterjedt kutatásokat is, addig pedig a szájápolási és egészségügyi gyártók vígan megélnek a többmillió dolláros piacból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik