Tudomány

A riói vízbe beleinni kész öngyilkosság

Eddig is elég sok árnyék vetült a hamarosan induló olimpiára, de egy friss tanulmány az úszók számára még vészesebb képet fest a helyszínről.

A nem létező ősi kínai mondások egyik alapvetése, hogy csak olyan helyre szervezzünk olimpiát, ahová tényleg meg tudunk szervezni egy olimpiát. Oké, ebben volt némi kikacsintás is, de most Rióról beszélünk, ahol már most is hihetetlen sok botrányszagú és felemás hír érkezik a világverseny előkészületeiről. Félkész infrastruktúra, durva bűnözési mutatók, félelem a Zika-vírustól – ez már önmagában nem túl jó ómen, és most itt van még valami, amitől félni lehet, sőt a jelek szerint inkább kell: a víz.

Már az elmúlt hetekben felbukkantak olyan hírek, amelyek főcímei ilyen hangzatos jelzőkkel Rio-gattak (jaj, bocsánat, nem tudtuk kihagyni): “Csupán három teáskanálnyi riói víztől a legfittebb atléta is kidől.” Oké, hangulatkeltő megfogalmazás, de úgy tűnik, van alapja.

Az Associated Press riportjában dr. Valeria Harwoodot idézi: a University of South Florida integratív biológiai részlegének vezetője egész konkrétan így fogalmazta meg, hogyan védekezzenek a sportolók a szennyezett víz káros hatásai ellen:

Ne tegyék a fejüket víz alá.

Szóval már nem is arról van szó, hogy ne igyanak a vízből, hanem szimplán az úszás közben beszivárgó mennyiség is káros lehet. Viszont azért lássuk be, a különféle úszásnemek nem épp arról híresek, hogy a vízből messze kilógó fejjel nagy eredményeket lehet bennük elérni.

De pontosan milyen bajokat okozhat a riói víz?

Az AP által publikált, 16 hónapos kutatás szerint az egyik legjobban fertőzött terület a Rodrigo de Freitas lagúna, ahol többek között az evezős és vitorlás versenyszámokra kerül sor. A 2015 márciusában vett minta literenként 1,73 milliárd adenovírust talált – összehasonlításként egy átlagos tengerpartközeli minta mondjuk Kaliforniában pár ezernél nem tartalmazhat többet.

Az adenovírus megnevezés viszonylag széles családot takar, amelyek egy csomó bélrendszeri megbetegedésért felelnek, de légzési nehézségeket és bőrbetegségeket is okozhatnak, közvetve pedig ciszták képződéséért is felelősek lehetnek. A rövid távú hatások is elég durvák, de volt már jelentés adenovírushoz közvetlenül köthető halálesetről is.

Emellett a jelentés szerint a Rio környéki vizekben több más komoly kórokozót is találtak, többek között kolerát, hepatitis A-t és tífuszt, amelyek mindegyike lehet akár életveszélyes is. Ugyanígy riasztó a kólibaktériumok aránya a Copacabana partszakaszain, és még durvább a rotavírusok Copacabana és Ipanema környékén mért szintje – itt lesz a legtöbb úszóversenyszám.

A rotavírusok leginkább gyerekek körében jelentenek kiemelt veszélyt különféle bélfertőzések formájában, de felnőttek is keményen megküzdhetnek az általuk okozott hányás, hasmenés, hasi fájdalom és láz tüneteivel.

Szóval a szenzációhajhász szalagcímek “három teáskanálnyi gyilkos vize” talán túlzás, de ettől még komoly megbetegedéseket okozhat sokféle forrásból, ha bármilyen formában a szervezetbe kerül. – Dr. Harwood szerint nemcsak a lenyelése lehet ártalmas, de az is, ha a permete orrba, szájba kerül, tehát a vitorlások, evezősök is érintettek lehetnek. Kis gonoszsággal azt is mondhatnánk, hogy az összes vizes versenyből a végére futószám lehet, ahol a cél a legközelebbi mellékhelyiség, vagy rosszabb esetben kórház. Reméljük a legjobbakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik