Tudomány

Több nagytestű állat is eltűnhet a 22. századra

Könnyen elképzelhető, hogy a nem is olyan távoli jövőben a diákok olyan hatalmas, kihalt állatokról olvasnak majd tankönyveikben, mint az orrszarvú, az elefánt vagy az oroszlán. Legalábbis egy új nemzetközi tanulmány ezt sugallja.

A kutatók úgy vélik, amennyiben az emberiség nem cselekszik, a 22. századra kihalhatnak a legnagyobb vadállatok. Peter Lindsey, a Panthera szakértője és az új tanulmány társszerzője szerint a biológiai sokféleséget veszélyeztető probléma még az éghajlatváltozásnál is súlyosabb lehet.

Az, hogy sok faj veszélyben van, természetesen nem újdonság. A fakitermelés, az orvvadászat és az emberlakta terület növekedése mind komolyan érinti az állatvilágot. Ennek legnagyobb elszenvedői a nagytestű afrikai emlősök: az elefántok, az orrszarvúak és a nagymacskák.

A jelenség méreteit nehéz számokban kifejezni. Éppen ezért a kutatócsoport mind a hat kontinensen katalogizálta a Természetvédelmi Világszövetség által veszélyeztetettnek nyilvánított fajokat. A minta elemzése után a szakértők arra jutottak, hogy a legnagyobb fenyegetésnek a nagytestű élőlények vannak kitéve: a világ nagy ragadozófajainak 59, míg a növényevők 60 százaléka tűnhet el, ha az emberiség nem teszi meg a megfelelő lépéseket. A probléma a legsúlyosabban Fekete-Afrikát és Délkelet-Ázsiát érinti.

Fennáll a veszélye annak, hogy a világ legismertebb fajai közül sok nem fogja megélni a 22. századot.

William Ripple, az Oregoni Állami Egyetem oktatója és a tanulmány vezető szerzője szerint az érintett állatok száma és élőhelye olyan ütemben csökken, hogy azonnali megoldásra van szükség.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a nagytestű állatok eltűnése az egész ökoszisztémát felboríthatja. A növényevők kihalása mind táplálékkiesést, mind a növényzet elburjánzását; míg a ragadozók pusztulása túlszaporulatot eredményezhet.

A Ripple által vezetett csoport egy 13 pontból álló tervezetet dolgozott ki a probléma orvoslására. A program egyik legfontosabb lépése az, mellyel az állami- és civilszervezetek állatokat is érintő tevékenységét korlátozzák. A szakértők bíznak benne, hogy sikerül észérvekkel rávenni a csoportokat a csatlakozáshoz – a szegényebb országokban például komoly motiváció lehet az együttműködésre az állatok eltűnésével járó turisztikai visszaesés. Emellett nagy szerepe lesz annak is, hogy újratelepítsék az olyan területeket, melyekről mára eltűntek az ott őshonos fajok.

A kutatók bíznak benne, hogy programjuknak akadnak majd támogatói, és valóban létrejöhet egy nemzetközi összefogás.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik