Tudomány

Születésnapos az első magyar űrhajós

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 08. 02. 11:01

Farkas Bertalan 1980-ban már kapott egy olyan ajándékot, amit nem lehet túlszárnyalni, de azért reméljük, boldog lesz a mai, 67. születésnap is.

Farkas Bertalan nevét 1980-ban jegyezte meg mindenki, amikor nagy büszkeségünkre ő lett az első magyar, aki az űrben járt. 1972-től a magyar légierő tisztje, 1976-tól első osztályú vadászrepülő, 1978-ban pedig jelentkezett a szovjet űrhajós programba.

Két éven át a Gagarin Űrhajósképző Központban képezték tovább váltótársával, Magyari Bélával együtt, majd 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint este 9 óra 20 perckor elstartolt a Szojuz-36 űrhajó, fedélzetén Valerij Kubaszov parancsnokkal és Farkas Bertalannal. Két nappal később összekapcsolódtak a Szaljut-6 űrállomással. A Földre június 3-án tértek vissza.

Az űrben a magyar űrhajós többek között a KFKI által kifejlesztett sugárdózismérővel kísérletezett – ez az űrkutatás szempontjából fontos méréssorozat segített kideríteni, milyen sugárdózis éri a kint tartózkodók szervezetét. Szintén vizsgálták, hogy változik az űrben az ember munkavégző képessége, módosul-e a súlytalanság állapotában az immunrendszer működése, emellett sor került fizikai kísérletekre is. Az utazás során kétszer haladtak el Magyarország felett, a legfontosabb élményeiről később így emlékezett meg az űrhajós:

Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.

Nyolc napos űrbéli tartózkodása során egyébként egyik este ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek, ehhez pedig magával vitte a tv-macit is a világűrbe.

Űrutazása óta a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán szerzett oklevelet, és még ugyanattól az évtől a Magyar Tudományos Akadémia Interkozmosz Tanácsának kutatócsoportjában dolgozott vezetőségi tagként, katonai pályája 1995-ig volt aktív. Utána megpróbálkozott a politikával is, 2006-ban MDF-es színekben indult a választásokon, 2014-ben pedig a Zöldek Pártja indította Szabolcsban.

Egyébként érdemes megemlíteni, hogy bár hivatalos űrhajósként még mindig Farkas Bertalan az egyetlen magyar, ám nem csak ő járt honfitársaink közül az űrben. Az Egyesült Államokban élő számítástechnikai szakember, Charles Simonyi űrturistaként járt a Nemzetközi Űrállomáson 2007-ben és 2009-ben, ő volt a világ 5. és 7. űrturistája.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.