Tudomány

Születésnapos az első magyar űrhajós

Farkas Bertalan 1980-ban már kapott egy olyan ajándékot, amit nem lehet túlszárnyalni, de azért reméljük, boldog lesz a mai, 67. születésnap is.

Farkas Bertalan nevét 1980-ban jegyezte meg mindenki, amikor nagy büszkeségünkre ő lett az első magyar, aki az űrben járt. 1972-től a magyar légierő tisztje, 1976-tól első osztályú vadászrepülő, 1978-ban pedig jelentkezett a szovjet űrhajós programba.

Két éven át a Gagarin Űrhajósképző Központban képezték tovább váltótársával, Magyari Bélával együtt, majd 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint este 9 óra 20 perckor elstartolt a Szojuz-36 űrhajó, fedélzetén Valerij Kubaszov parancsnokkal és Farkas Bertalannal. Két nappal később összekapcsolódtak a Szaljut-6 űrállomással. A Földre június 3-án tértek vissza.

Az űrben a magyar űrhajós többek között a KFKI által kifejlesztett sugárdózismérővel kísérletezett – ez az űrkutatás szempontjából fontos méréssorozat segített kideríteni, milyen sugárdózis éri a kint tartózkodók szervezetét. Szintén vizsgálták, hogy változik az űrben az ember munkavégző képessége, módosul-e a súlytalanság állapotában az immunrendszer működése, emellett sor került fizikai kísérletekre is. Az utazás során kétszer haladtak el Magyarország felett, a legfontosabb élményeiről később így emlékezett meg az űrhajós:

Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.

Nyolc napos űrbéli tartózkodása során egyébként egyik este ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek, ehhez pedig magával vitte a tv-macit is a világűrbe.

Űrutazása óta a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán szerzett oklevelet, és még ugyanattól az évtől a Magyar Tudományos Akadémia Interkozmosz Tanácsának kutatócsoportjában dolgozott vezetőségi tagként, katonai pályája 1995-ig volt aktív. Utána megpróbálkozott a politikával is, 2006-ban MDF-es színekben indult a választásokon, 2014-ben pedig a Zöldek Pártja indította Szabolcsban.

Egyébként érdemes megemlíteni, hogy bár hivatalos űrhajósként még mindig Farkas Bertalan az egyetlen magyar, ám nem csak ő járt honfitársaink közül az űrben. Az Egyesült Államokban élő számítástechnikai szakember, Charles Simonyi űrturistaként járt a Nemzetközi Űrállomáson 2007-ben és 2009-ben, ő volt a világ 5. és 7. űrturistája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik