Tudomány

Így kerülheti el a fulladást, ha más nem tud segíteni

24.hu
24.hu

2016. 08. 01. 14:45

A fulladás évente több tízezer ember életét követeli. A veszély különösen akkor áll fenn, ha nincs senki a környéken, aki segíthetne. Most itt a forradalmi megoldás.
Korábban a témában:

Képzelje el, hogy épp egyedül ül otthonában a vacsoraasztalnál. Élvezi a remek ételt, ám egyszer csak torkán akad egy falat. A környéken sehol senki, így hát egyedül kell megoldania a problémát. Hogyan mentené meg a saját életét?

Mi sem egyszerűbb, legalábbis Artur Luczak, a Lethbridge-i Egyetem szakértője szerint. Új tanulmányában a kutató szemléletes tudományos ábrával is illusztrálja a megoldást.

A technika alapját a csecsemőgondozástól leste el. Az egy évnél fiatalabb gyermekeknél a fulladást egy igen durva, ám annál hatásosabb módszerrel kerülik el: a szenvedő kicsit lábánál fogva rázogatják, amíg a fennakadt tárgy ki nem kerül a légcsőből.

Luczak módszere is hasonló, hiszen a felnőtt fuldoklónak is fejjel lefelé testhelyzetet kell felvennie – ebben nagy segítség lehet egy szék. A tanulmány szerint a gravitáció miatt a légutat elzáró nyál vagy félszilárd élelmiszer így könnyedén kijuthat.

Dr. Luczak rendkívül tudományos illusztrációja
Dr. Luczak rendkívül tudományos illusztrációja

A publikációnak viszont akad egy nagy hibája: nem mutatja be a többi életmentő technikát.

Pedig akadnak még más módszerek is. Az egyik legegyszerűbb az ön-Heimlich-fogás, ahol a fuldokló ököllel és széktámlával, bárpulttal vagy egyéb alkalmatossággal próbálja kimasszírozni magából az eltévedt falatot. Emellett lehet próbálkozni hasra vágódással is, ekkor a cél az, hogy az ember jól odaüsse a mellkasát a földhöz, hátha így felszabadul a légcső – a technika természetesen nem fájdalom és sérülésmentes.

Ettől függetlenül Dr. Luczak-féle eljárás valószínűleg működik, hiszen saját magán is kipróbálta. Elmondása szerint a fogás heuréka szerűen jutott eszébe, mikor egyszer magányosan fuldoklott. Az életmentő mozdulat később arra sarkallta a kutatót, hogy tudományos eszközökkel is megvizsgálja a technikát.

A módszernek azonban így is van több hátulütője, hiszen nem működik sem szilárd ételeknél, sem azoknál az elzáródásoknál, ahol a tárgy a gégefedő alatt szorul be – ez pedig a fulladások 25 százalékánál fordul elő.

Emellett komoly probléma az is, hogy a halál torkában kevése embernek van elég lélekjelenléte ahhoz, hogy fejre álljon.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.