Tudomány

Így kerülheti el a fulladást, ha más nem tud segíteni

A fulladás évente több tízezer ember életét követeli. A veszély különösen akkor áll fenn, ha nincs senki a környéken, aki segíthetne. Most itt a forradalmi megoldás.

Képzelje el, hogy épp egyedül ül otthonában a vacsoraasztalnál. Élvezi a remek ételt, ám egyszer csak torkán akad egy falat. A környéken sehol senki, így hát egyedül kell megoldania a problémát. Hogyan mentené meg a saját életét?

Mi sem egyszerűbb, legalábbis Artur Luczak, a Lethbridge-i Egyetem szakértője szerint. Új tanulmányában a kutató szemléletes tudományos ábrával is illusztrálja a megoldást.

A technika alapját a csecsemőgondozástól leste el. Az egy évnél fiatalabb gyermekeknél a fulladást egy igen durva, ám annál hatásosabb módszerrel kerülik el: a szenvedő kicsit lábánál fogva rázogatják, amíg a fennakadt tárgy ki nem kerül a légcsőből.

Luczak módszere is hasonló, hiszen a felnőtt fuldoklónak is fejjel lefelé testhelyzetet kell felvennie – ebben nagy segítség lehet egy szék. A tanulmány szerint a gravitáció miatt a légutat elzáró nyál vagy félszilárd élelmiszer így könnyedén kijuthat.

Dr. Luczak rendkívül tudományos illusztrációja
Dr. Luczak rendkívül tudományos illusztrációja

A publikációnak viszont akad egy nagy hibája: nem mutatja be a többi életmentő technikát.

Pedig akadnak még más módszerek is. Az egyik legegyszerűbb az ön-Heimlich-fogás, ahol a fuldokló ököllel és széktámlával, bárpulttal vagy egyéb alkalmatossággal próbálja kimasszírozni magából az eltévedt falatot. Emellett lehet próbálkozni hasra vágódással is, ekkor a cél az, hogy az ember jól odaüsse a mellkasát a földhöz, hátha így felszabadul a légcső – a technika természetesen nem fájdalom és sérülésmentes.

Ettől függetlenül Dr. Luczak-féle eljárás valószínűleg működik, hiszen saját magán is kipróbálta. Elmondása szerint a fogás heuréka szerűen jutott eszébe, mikor egyszer magányosan fuldoklott. Az életmentő mozdulat később arra sarkallta a kutatót, hogy tudományos eszközökkel is megvizsgálja a technikát.

A módszernek azonban így is van több hátulütője, hiszen nem működik sem szilárd ételeknél, sem azoknál az elzáródásoknál, ahol a tárgy a gégefedő alatt szorul be – ez pedig a fulladások 25 százalékánál fordul elő.

Emellett komoly probléma az is, hogy a halál torkában kevése embernek van elég lélekjelenléte ahhoz, hogy fejre álljon.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik