Tudomány

Ezekben a tényekben nem hisz Donald Trump

A klímaválság megoldása? A környezetrombolás beszüntetése? Védőoltások? Űrkutatás? Ugyan! Ha Trump elnök lesz, ezeknek mind lőttek.

Az idei év végére már új figura ül az Egyesült Államok elnöki székében. A tudomány rovatnak persze nem tiszte politikailag megítélni a két jelöltet (bár persze véleményünk az van), de az tény, hogy mi idebent szeretjük a megalapozott tényeket, a kutatások és a tudósok eredményeit, és kissé furcsálljuk, ha a világ egyik legnagyobb hatalmának lehetséges birtokosa még a legfontosabb alapvetéseket is fantazmagóriának vagy eltúlzott hülyeségnek tartja. Igen, Donald Trumpról beszélünk.

Az IFLscience gyűjtése alapján nézzük szépen végig, mik azok a tudományos területek, amelyekkel kapcsolatban Mr. Trump nagyjából akkora agyi kapacitásról tesz tanúbizonyságot, mint egy marék molylepke!

Klímaváltozás

Oké, az amerikai elnökválasztás minden oldalát erősen megtámogatta az olajbiznisz, amelynek nem túlzott érdeke, hogy harcoljon a klímaváltozás ellen (hiszen nagy részben épp ez az iparág felelős érte). De Trump még ezt is alulmúlta jó párszor. Többször kifejtette, hogy az ember által okozott klímaváltozás mértéke nem is olyan hatalmas, mint ahogy a sopánkodó környezetvédők és túlaggódó tudósok állítják, még olyan kirohanása is volt, hogy az egész elmélet csak a kínaiak megfélemlítő trükkje, hogy ellehetetlenítsék az amerikai ipart. Tényleg ezt mondta. Saját agyából, a száján át.

Pedig érdekes, ahogy saját elméleteivel is szembeszáll, például épp falat akar építeni egy tengerparthoz közeli golfpálya köré, hogy a sarki jég olvadása miatti vízszintemelkedés nehogy tönkretegye a helyet. Úgynevezett kettős mérce… vagy mi.

Környezetkárosítás

Amikor ezt a csodálatos embert megkérdezték, melyik minisztériumot vagy kormányhivatalt szüntetné meg, ha azzal pénzt spórolhatna, azonnal rávágta, hogy a környezetvédelmi tárca lenne a célpont, mert “rosszat tesznek az üzletnek”. Emellett nagyban kampányol az Obama elnök által berekesztett, annak idején kifejezetten környezetrombolónak minősített Keystone XL olajvezeték építésének folytatása mellett, és a földgáztermelésben egy manapság már ritkán használt, kifejezetten pusztító módszer visszahozását indítványozta az olcsósága miatt. Az Ovális Irodában ettől még zöldell a fikusz.

trump-tudomany-02

Védőoltások

Amikor már világszerte csak a legfanatikusabb “szabadonébredők” hisznek a védőoltások káros hatásaiban, Trump szerint az ilyen eljárások közvetlen okozói az autizmusnak. Saját környezetéből is kiemelt egy esetet, amikor egy munkatársának kétéves gyereke kapott védőoltást, egy héttel később magas láza lett, majd “egyszer csak autistává vált”. Mindezt sikerült egy elnökjelölti tévés vitában elmesélnie tök komolyan.

Az alvás jótékony hatásai

Donald Trump nem egy henyélős típus. Szerinte az alvás valami túlhaladott luxus, és sokszori elmondása szerint ő maga sem teszi ezt sokáig. “Három, néha négy órát alszom, aztán máris forgolódom, felpörgök, és máris tudni akarom, mi a helyzet a világban” – mondta. Márpedig a tudomány mai állása szerint a folyamatos alvásmegvonás hallucinációkat, döntésképtelenséget, pszichológiai defektusokat okoz, és egy bizonyos idő után a részegséghez hasonlatos agyi állapotokat idéz elő. Megnyugtató egy ilyen ember kezét az atomgombon tudni, nem?

Űrkutatás

Tavaly ősszel egy tízéves fiú kérdését tolmácsolták Trumpnak, aki arról érdeklődött, mi az elnökjelölt véleménye a NASA működéséről. Hősünk egy ideig csak annyit ismételgetett: “Nos, az űr fantasztikus, az űr fantasztikus”, majd kifejtette, hogy mostanában sokkal fontosabb dolgok is akadnak, mint holmi űrhajózás meg távcsövekbe bámulás, ilyen hívságokra nem szívesen dobna ki pénzt, mert nincs belőle sok.

Valóban: az Egyesült Államok jelenleg is a világ leggazdagabb országa, a második helyezett Kínánál közel kétszer akkora GDP-vel. Azt pedig ezek szerint Trumpnak nem árulta el senki, hogy a NASA kifejezetten sok olyan feladatot lát el, amely nemcsak hasznos, de konkrétan pénzt is termel: minden egy dollár állami támogatásból 10 dollár hasznot hajt. A NASA jelenleg az állami költségvetés 0,4 százalékából gazdálkodik, míg a hadsereg 12,6 százalékot emészt fel. Tehát a Védelmi Minisztérium 29 NASA-méretű hivatalt tudna eltartani. Jó reggelt, Donald.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik