Tudomány

Tömeges korallpusztulás a mexikói-öbölben

A korallpusztulást a Mexikói-öbölben lévő East Flower Garden Bank természetvédelmi területen – a korallzátony mintegy 160 kilométerre fekszik a louisianai és a texasi partoktól.

Példátlan mennyiségű korall, tengeri szivacs, tengeri sün, tengeri csillag és kagyló pusztulást jelentettek a szakemberek. Először búvárok vették észre a hét elején az elpusztult állatokat és fehéredő korallokat, tengeri csillagokat a térségben. A szakemberek keresik az elhalás okait, vizsgálják a víz minőségét, kórokozók jelenlétét és esetleges vegyi anyag bekerülését az öböl vízébe.

G. P. Schmahl, a természetvédelmi terület főfelügyelője közölte, nem tudnak arról, hogy vegyi anyag került volna az öböl vízébe. Elmondta, hogy a víz hőmérséklete igen magas, és az elmúlt hónapok heves esőzései miatt nagy mennyiségű alacsony sótartalmú parti víz mozgott a nyílt tenger felé.

A világ más térségeiben tapasztalt korallfehéredéshez viszonyítva a Mexikói-öbölben lévő korallzátonyokat a szakemberek egészségesnek és stabilnak tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik