Tudomány

Hátulról csak állatok csinálják, embernek tilos

A középkori egyház a hívők életének minden színterén jelen volt, így a hálószobában is – a tanítás szerint megvan az ideje az ölelkezésnek, mint ahogy az attól való tartózkodásnak is. Ennek alapján a korai középkorban 260-270 napon tilos volt a szex a házastársak számára, itt írtunk róla bővebben.

Bűn és bűnhődés

Azzal folytatjuk, hogy a tiltás megszegői büntetésre számíthattak. Az V. századtól terjedt el a titkos és egyéni gyónás, valamint a vezeklés gyakorlata. A hívők nyilván nem tarthatták magukban vétkeiket, a gyóntatók pedig penitenciális, vagyis gyóntatói kézikönyvek alapján szabták ki a büntetést. Ezek felsorolták a szóba jöhető bűnöket a legapróbbaktól a főbenjárókig, egyben megjelelölték a bűnbocsánatért értük kiróható vezeklést – olvassuk Katus László cikkében a Rubicon.hu-n.

Szexuális vétségek esetén rendszerint böjtöt és a házasélettől való tartózkodást írták elő, de minden “bűnnek” megvolt a maga tarifája. Hangsúlyozzuk, házastársak közötti intimitásról van szó. A vezeklés koronként és területenként természetesen változott, de a házas hívekkel szembeni elvárások lényegében azonosak voltak a nyugati keresztény világban.

Theodore canterburyi érsek a VII. században húsz napi vezeklést írt elő például, ha valaki a menstruáció idején, vagy a szülést követő tisztulási idő lejárta előtt közösült. Aki Úr napján tett ilyet, 1-3 napos vezeklésre számíthatott, és a tiltott időben való közösülésért 40 napig kell böjtölni.

A tilosban járást a hívek megvallották vagy nem, elvégezték a kiszabott büntetést vagy nem, ki tudja. A lelki teher alól viszont senki nem vonhatta ki magát. Az egyház szerint ugyanis a szex szempontjából tiltott napon fogant gyermek torzszülött lesz, leprás, epilepsziás, illetve más, szörnyű betegséggel jön világra.

Kutyák módjára?!

Burchard wormsi püspök a XI. században igen részletes útmutatást adott:

Feleségeddel vagy valaki mással hátulról közösültél, kutyák módjára? Ha ezt tetted, vezekelj 10 napig kenyéren és vízen. Feleségeddel menstruáció idején egyesültél? Ha ezt tetted, vezekelj 10 napig kenyéren és vízen. Ha szülés után, a tisztulás előtt feküdtél le vele, akkor 20 napig vezekelj kenyéren és vízen. Lefeküdtél feleségeddel, miután a magzat megmozdult méhében vagy negyven napon belül a szülés előtt? Ha ezt tetted, vezekelj 20 napig kenyéren és vízen. Lefeküdtél a feleségeddel vasárnap? 4 napig kell vezekelned kenyéren és vízen. Nagyböjt idején közösültél a feleségeddel? 40 napig kell vezekelned kenyéren és vízen, vagy 26 solidust kell alamizsnaként adnod. Ha ezt részegség miatt tetted, akkor 20 napig vezekelj kenyéren és vízen [a részegség tehát enyhítő körülmény!]. Karácsony előtt 20 napon át és minden vasárnap, minden böjti napon, az apostolok ünnepein és minden fő ünnepen köteles vagy megőrizni a tisztaságot. Ha ezt nem teszed, 40 napon át vezekelj kenyéren és vízen.

Ahogy a szöveg elején olvassuk, abba is beleszóltak, mi módon történjen az aktus. Pontosabban erre egyetlen pózt tartottak elfogadhatónak, a “klasszikust”, amikor a nő a hátán fekve van alul, a férfi fölötte. Minden mást természet ellen valónak tartottak, főleg hátulról, mint az állatok…

Ez az egész ma már nagyon furcsa, de az akkori észjárás szerint igenis logikus volt. A mennyek országának eléréséhez mellőzni kellett a testi gyönyöröket, de a ugye mégsem száműzhették. A szex célja egyedül a gyermeknemzés, és a bűnre csábító nemi gerjedelem csillapítása volt. Minek akkor variálni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik