Tudomány

Két új rákkeltő anyagot találtak az e-cigi “füstjében”

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 07. 28. 18:02

Eddig sem volt túlságosan egészséges elektromos cigit szívni, de ezután még kevésbé.

Az elektromos cigaretta rendszerek sok dohányosnak segítséget nyújtottak a cigaretta lerakásában. A cigarettázást imitáló, aromásított vízpára alapú e-cigiről azonban elég gyorsan kiderült, hogy nem annyira veszélytelen, mint ahogy azt arról gondolták.

Több tanulmány bebizonyította, hazánkban az ÁNTSZ is közzétette, hogy az elektromos cigarettákhoz használt patronokban, illetve az azokhoz használt folyadékokban lévő propilén-glikol már rövidtávon szem-, légcső- és torokirritációt okoz, hosszabb távon gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát fokozza. Az e-cigaretták ízesítéshez mesterséges anyagokat alkalmaznak, ilyenek például a keton és észter, illetve aldehid vegyületek.

Ha ennyi káros anyag nem lenne elég, akkor ehhez feljegyezhetünk újakat is, sőt, az is kiderült, hogy a cigaretta kora, típusa, és üzemi hőmérsékletes további karcinogén (rákkeltő) anyagokat szabadít fel „dohányzás” közben. A felfedezés a Lawrence Berkeley National Laboratory kutatóinak köszönhető, akik rájöttek, hogy a glikol és a glicerin hőre bekövetkező bomlásakor rákkeltő vegyületek szabadulnak fel. Ezt a két anyagot az e-cigaretta folyadékának előállításához használják, aminek felhevülésekor propilén-oxid, és glicidol keletkezik.

A tudósok azért igyekeztek árnyalni a képet, mivel több tényező is befolyásolja, hogy a fogyasztók éppen milyen anyagokat lélegeznek be az e-cigarettákból származó vízpárából. Amennyiben az e-cigiben két fűtő elem működött, akkor valamivel kevesebb mérgező anyagot mutattak ki a párában azokhoz a modellekhez képest, amelyekben csak egy ilyen egység dolgozott. Azok a készülékek, amelyek magasabb feszültségen működnek, vagy ritkábban tisztították ki őket, szintén több káros anyagot bocsátanak ki. Ez nem jelenti azt persze, hogy az alacsonyabb feszültségű e-cigaretták egészségesek lennének.

Az e-cigaretta jelenséget az új megállapítások valószínűleg nem viszik új irányba, hiszen hazánkban is egyre szigorúbb szabályozások vonatkoznak rájuk. A tanulmány készítői úgy summázzák az eredményeket, hogy míg a

„normál cigaretták szuper egészségtelenek, addig az e-cigaretta csak egészségtelen.”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.