51133264 - an engraved vintage illustration image of anne boleyn, queen of england, uk, in the tower of london, from a victorian book dated 1868 that is no longer in copyright
Tudomány

Szerdán tilos volt a szex

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 07. 27. 13:00

Korábban a témában:

A házasságon kívüli szexet a kereszténység a legszigorúbban tiltotta, ám a hitvesek közti a szexuális normák kialakítása érdekében a kora középkori egyház kétfrontos harcot folytatott. Bizonyítania kellett a házasélet, a szex létjogosultságát a túlzottan “szigorú” irányzatokkal szemben, másfelől a híveket igyekezett meggyőzni, hogy még a házasságon belüli nemi életnek is vannak szabályai. Nem is akármilyenek…

A dilemma ugye az volt, hogy a házasság legfőbb célja a gyermeknemzés, ami viszont bűnös érzéki gyönyörrel jár. A nemi aktus tehát a házasságon belül is bűn volt, no de bocsánatos bűn – derül ki Katus László cikkéből a Rubicon.hu-n. De volt a házaséletnek egy másik előnye is: férfit és nőt egyaránt visszatartott a paráznaságtól.

Igen, pontosan arról van szó, hogy a bűnre csábító gerjedelmet otthon kell és lehet levezetni. Ennek biztosítása a férj és a feleség számára is a házastársi kötelesség.

Torzszülött lesz a gyerek

Gyereknemzés és a paráznaság megelőzése céljából tehát a nemi kapcsolat nem tekinthető bűnnek – jutottak végül dűlőre. Bűn viszont, ha valaki szenvedélytől hajtva nyúl feleségéhez, és ugyanezt tenné akkor is, ha a nő nem lenne a házastársa. Valahol logikus.

Mindezeken túl az egyház keresztény a IV. és a XI. század között fokozatosan vezetett be kézzel fogható, fizikai tiltásokat, amelyek önmegtartóztatást írtak elő a házastársak számára. Aki ezeket megszegte, penitenciával bűnhődött, és szembe kellett néznie azzal, hogy a tiltott napokon fogant gyermeke torzszülött lesz, leprás, epilepsziás, illetve más, szörnyű betegséggel jön világra.

Tilos volt például az érintkezés menstruáció idején 3-6 napig, a terhesség idején, illetve a szülés utáni tisztulás időszakában, ami a gyermek neme szerint 30-40 napot jelentett. Nyilván a leány után hosszabban kellett az anyának “tisztulnia”.

64 nap önmegtartóztatás egyhuzamban

Ha valaki maximálisan szabálykövető akart lenni, a naptárt is gyakran kellett forgatnia. Tilos volt a szex vasárnap, a szerda és a péntek, mint hagyományos böjti nap, de sokszor a szombat is – ha utóbbi nem is, a szombatról vasárnapra virradó éjszaka mindenképp tiltás alá esett.

Ehhez jöttek még a keresztény ünnepek, majd a böjti napok is – a 40 vagy ennél hosszabb böjti időszakok is. Sőt, a korai középkorban sok helyen még az esküvő után is három napot kellett várni a nász elhálásával.

Írországban például karácsony előtt és után egy huzamban 64 napig kellett a házastársaknak megtartóztatni önmagukat. Havi 2-4 nap

Összesen tehát a házastársaknak eleinte csaknem az év 200, később 260-270 napján kellett tartózkodniuk egymástól. Ahogy a Biblia írja:

Mindennek megvan az órája és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt […], van ideje az ölelkezésnek, és van ideje az öleléstől való tartózkodásnak.

Nem nehéz kiszámolni, hogy az ölelésre évente mindössze 90-100 nap maradt, de a mérsékeltebb előírások szerint is csak 180-185. És ehhez jön a menstruáció, a terhesség, a “tisztulás” és a szoptatás ideje…

Ha mindent egybevetünk, egy törvényes házasságban élő kora középkori házaspár tiszta lelkiismerettel mindössze évente 21-44 napon bújhatott ágyba. Ez ugye havonta 2-4 nap.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.