Tudomány

Nem politikus, mégis bekebelezi a világot, ki az?

Elon Musk, a Tesla vezére tíz éve már kigondolt valamit, és össze is jött neki. Most újabb tervei vannak, melyek még a taxisokat sem kímélnék.

A történelem folyamán többeknek is voltak már világuralmi elképzelései, és ezek sosem végződtek túlzottan szerencsésen. Elon Musk, a Tesla vezére azonban nem akar elefántokkal átkelni magashegységeken, sem pedig felperzselni a kontinenseket, csupán azt szeretné teljesen megváltoztatni, amit ma a közlekedésről tudunk.

Érdekessége a dolognak, hogy 10 évvel ezelőtt az alapító felfedte mesteri tervét, melynek célja az volt, hogy három villanyautót készítsen, melyek a tömeggyártás miatt olcsók lehetnek, és lám, a Model 3-mal tulajdonképpen elérte amit akkor kigondolt. Most pedig itt egy újabb elképzelése, ami a Model S önvezető rendszerén alapszik, de nem áll meg ott, hogy az autó magától közlekedjen, mert Musk azt szeretné, ha a teherautók és a buszok is tudnák mindezt. Vagyis a cél az, hogy ebbe a szegmensbe is betörjön, és végső soron minden jármű egyben elektromos, másrészt pedig önvezető lehessen. Szép új világ?

tesla model x

A Tesla vezérigazgatója szerint azért fontos mindez, mert a fenntartható energiákkal kapcsolatos fejlesztések felgyorsultak, és segítségükkel elképzelhető, hogy a távoli jövőben még mindig lehet olyan normális élet a Földön, ami nem függ a fosszilis energiahordozóktól. A terv első része azonban az, hogy a cég napelemekkel árasztaná el a tetőket – ezzel termelhető többek között az áram, ami az üzemanyag szintjén akár teljesen ingyenes autós közlekedéshez is vezethet. Eközben pedig kifejlesztené az otthoni akkumulátorokat, amit Powerfallnak nevez – ezek tárolnák a napkollektorok által összegyűjtött energiát egyrészt a lakásokban, másrészt pedig, egy későbbi stádiumban az autókban is. Ezt követné a közúti személy-és árufuvarozás területe, ahol a személyes használatra tervezett elektromos, önvezető autók után a fuvarozásban is bevezetné az önvezető, elektromos járműveket, ezzel a szállítást és logisztikát tenné jóval olcsóbbá, ezáltal a boltban kapható áruk nagy része is kevesebbe kerülhetne.

Musk a buszoknál első körben alapvetően kisebb méretre gondolt, mint amik most vannak a forgalomban, ugyanakkor nagyon érdekesen hangzik, hogy szerinte ezek a buszok képesek lennének ugyanolyan tempóban gyorsulni és lassulni, mint a közlekedés többi résztvevője, így nem tartanának fel senkit a haladásban. Végezetül érdemes megemlíteni azt, hogy Musk szerint ha a jövőben a Tesla autói teljes mértékben önvezetőek lennének, akkor amíg a tulajdonos dolgozik, az autó taxiként pénzt kereshetne neki. Na, ha valamitől, akkor ettől a magyar taxis társadalom egy emberként rántaná elő a bökőt, mint ahogy tette mindezt más esetekben is.

Viszont azért gondoljunk bele: oké, hogy elsőre egy kisgyerek naiv álmának tűnik mindez (teljesen környezetkímélő közlekedés, az önvezetés miatt a balesetek szinte teljes kizárása, a logisztika megreformálása miatti általános olcsósodás, és a saját autó nélkülieknek egy olcsó, kényelmes taxizási forma), de nem szeretnénk mégis egy ilyen világban élni? Ráadásul látható, hogy Musk képes is valóra váltani az álmait, szóval nagy szeretettel várjuk, hogy ez is teljesüljön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik