Tudomány

LEGO-készlettel tisztelegnek a NASA legendás női szakemberei előtt

Valamiért a nagy űrhajósokról és csillagászokról azt hisszük, hogy mind férfiak. Ki ne tudna felsorolni néhányat közülük: Neil Armstrong, Gerard Kuiper, vagy éppen Farkas Bertalan. És akkor ott vannak még a nagy elődök - Kepler, meg a többiek. Na de mi a helyzet a nőkkel?

A LEGO Ideas egy olyan kezdeményezés, melynek célja az, hogy a felhasználók tervezzék meg a szetteket. Egy újonnan benyújtott, a Women of NASA nevű készlet olyan tudós nőknek állít emléket, akik valami hatalmasat alkottak az űrkutatásban. Az öt figurát tartalmazó csomagban a következő hősök szerepelnek:

  • Margaret Hamilton, az informatikus, aki kifejlesztette az Apollo-küldetésekben használt fedélzeti repülési szoftvert. Mind az Apollo, mind a Skylab szoftverprogramozásának igazgatója és felügyelője volt. Az ő navigáló- és landolási fejlesztése nélkül Armstrongék nem szállhattak volna le a Holdra.
  • Katherine Johnson, fizikus és matematikus, aki elsők közt használta a NASA-nál a digitális elektronikus számítógépeket. A Mercury- és az Apollo-programban is komoly munkát végzett.
  • Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő. “Másodállásban” asztrofizikus, többek közt a San Diegói Kaliforniai Egyetemen tanított. 1983-ban hazánkban is járt egy nemzetközi kongresszuson, itt ismerte meg a Pille dózismérőt – a műszer egyik változatát az űrbe is magával vitte 1984-ben.
  • Nancy Grace Roman, csillagász, a NASA egyik első vezető beosztású női kutatója. A “Hubble anyja”-ként is ismert tudós a ma is aktív űrtávcső egyik fő tervezője volt. Az űrkutatásban elért eredményei elvitathatatlanok, ahogy az is, hogy szószólóként sokat tett a nők tudományos szerepének növeléséért.
  • Mae Jemison, fizikus és orvos, 1992-ben ő lett az első afro-amerikai nő az űrben. Később a televízióban is feltűnt, többek közt egy Star Trek epizódban szerepelt. Állítása szerint korábban épp a sorozat miatt jelentkezett űrhajósnak: az afro-amerikai színésznő, Nichelle Nichols által alakított Uhura karaktere nagy inspiráció volt számára.

A szetthez tartozik egy miniatűr Hubble űrtávcső és egy Space Shuttle, valamint a tudósok eredményeit bemutató tábla is. A csomag elkészítőinek célja a tervezéssel az volt, hogy ösztönözzék a jövő női tudósait.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik