Tudomány

LEGO-készlettel tisztelegnek a NASA legendás női szakemberei előtt

24.hu
24.hu

2016. 07. 22. 16:20

Valamiért a nagy űrhajósokról és csillagászokról azt hisszük, hogy mind férfiak. Ki ne tudna felsorolni néhányat közülük: Neil Armstrong, Gerard Kuiper, vagy éppen Farkas Bertalan. És akkor ott vannak még a nagy elődök - Kepler, meg a többiek. Na de mi a helyzet a nőkkel?
Korábban a témában:

A LEGO Ideas egy olyan kezdeményezés, melynek célja az, hogy a felhasználók tervezzék meg a szetteket. Egy újonnan benyújtott, a Women of NASA nevű készlet olyan tudós nőknek állít emléket, akik valami hatalmasat alkottak az űrkutatásban. Az öt figurát tartalmazó csomagban a következő hősök szerepelnek:

  • Margaret Hamilton, az informatikus, aki kifejlesztette az Apollo-küldetésekben használt fedélzeti repülési szoftvert. Mind az Apollo, mind a Skylab szoftverprogramozásának igazgatója és felügyelője volt. Az ő navigáló- és landolási fejlesztése nélkül Armstrongék nem szállhattak volna le a Holdra.
  • Katherine Johnson, fizikus és matematikus, aki elsők közt használta a NASA-nál a digitális elektronikus számítógépeket. A Mercury- és az Apollo-programban is komoly munkát végzett.
  • Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő. “Másodállásban” asztrofizikus, többek közt a San Diegói Kaliforniai Egyetemen tanított. 1983-ban hazánkban is járt egy nemzetközi kongresszuson, itt ismerte meg a Pille dózismérőt – a műszer egyik változatát az űrbe is magával vitte 1984-ben.
  • Nancy Grace Roman, csillagász, a NASA egyik első vezető beosztású női kutatója. A “Hubble anyja”-ként is ismert tudós a ma is aktív űrtávcső egyik fő tervezője volt. Az űrkutatásban elért eredményei elvitathatatlanok, ahogy az is, hogy szószólóként sokat tett a nők tudományos szerepének növeléséért.
  • Mae Jemison, fizikus és orvos, 1992-ben ő lett az első afro-amerikai nő az űrben. Később a televízióban is feltűnt, többek közt egy Star Trek epizódban szerepelt. Állítása szerint korábban épp a sorozat miatt jelentkezett űrhajósnak: az afro-amerikai színésznő, Nichelle Nichols által alakított Uhura karaktere nagy inspiráció volt számára.

A szetthez tartozik egy miniatűr Hubble űrtávcső és egy Space Shuttle, valamint a tudósok eredményeit bemutató tábla is. A csomag elkészítőinek célja a tervezéssel az volt, hogy ösztönözzék a jövő női tudósait.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.