Tudomány

Hipnotikus hatású videón a Föld egy éve

A NASA kamerája másfél millió kilométer távolságból mutatja meg bolygónkat.

Valamivel több, mint egy évvel ezelőtt láthattuk elsőként a Földet ekkora távolságból, amikor a NASA megmutatta az EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera) kamera első felvételét. Az azóta eltelt időben az űrben lebegő szerkezet szorgosan készítette a többi fotót, amit most egyetlen videóba összefűzve csodálhatunk meg.

A képsorokat Jay Herman, az EPIC vezető tudósa kommentálja, aki elmondja, hogy összesen 3 ezer képből áll össze ez az alig háromperces videó, ami a Föld egy évét láttatja másfél millió kilométer távolságból. Ebből a szögből (ami állandóan a Nap és Föld között, egy speciális gravitációs, egyensúlyi pontban van) a kamera látja a napfelkeltét Nyugaton és a naplementét Keleten, méghozzá legalább 13 alkalommal naponta.

A kamera minden két órában egy fotót lő a bolygóról, amit egyébként három különböző színben tesz, amiből aztán összeáll a végleges színképű felvétel. A videó egyik érdekessége (ha esetleg önmagában nem lenne elég izgalmas) a Hold feltűnése, ami csak a videó lassításával válik láthatóvá. Az égitestek keringési pályája miatt a Hold egyébként nem észlelhető a felvételeken, de a márciusban bekövetkezett Napfogyatkozás idején egy hatalmas árnyékot vet a Földre.

Az EPIC működése nem csupán esztétikai, hanem tudományos célokat is szolgál – és főleg azokat. A NASA szakemberei a Föld felszínén mozgó felhőtakarókat tanulmányozzák, ez alapján vonnak le következtetéseket a klíma változásával, és egyéb folyamatokkal kapcsolatban, aminek a végső célja, hogy képesek legyünk megvédeni a Földet – saját magunktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik