Tudomány

Hipnotikus hatású videón a Föld egy éve

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 07. 22. 17:01

A NASA kamerája másfél millió kilométer távolságból mutatja meg bolygónkat.

Valamivel több, mint egy évvel ezelőtt láthattuk elsőként a Földet ekkora távolságból, amikor a NASA megmutatta az EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera) kamera első felvételét. Az azóta eltelt időben az űrben lebegő szerkezet szorgosan készítette a többi fotót, amit most egyetlen videóba összefűzve csodálhatunk meg.

A képsorokat Jay Herman, az EPIC vezető tudósa kommentálja, aki elmondja, hogy összesen 3 ezer képből áll össze ez az alig háromperces videó, ami a Föld egy évét láttatja másfél millió kilométer távolságból. Ebből a szögből (ami állandóan a Nap és Föld között, egy speciális gravitációs, egyensúlyi pontban van) a kamera látja a napfelkeltét Nyugaton és a naplementét Keleten, méghozzá legalább 13 alkalommal naponta.

A kamera minden két órában egy fotót lő a bolygóról, amit egyébként három különböző színben tesz, amiből aztán összeáll a végleges színképű felvétel. A videó egyik érdekessége (ha esetleg önmagában nem lenne elég izgalmas) a Hold feltűnése, ami csak a videó lassításával válik láthatóvá. Az égitestek keringési pályája miatt a Hold egyébként nem észlelhető a felvételeken, de a márciusban bekövetkezett Napfogyatkozás idején egy hatalmas árnyékot vet a Földre.

Az EPIC működése nem csupán esztétikai, hanem tudományos célokat is szolgál – és főleg azokat. A NASA szakemberei a Föld felszínén mozgó felhőtakarókat tanulmányozzák, ez alapján vonnak le következtetéseket a klíma változásával, és egyéb folyamatokkal kapcsolatban, aminek a végső célja, hogy képesek legyünk megvédeni a Földet – saját magunktól.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.