Tudomány

Gyermekrajzokat találtak egy középkori kéziratban

24.hu
24.hu

2016. 07. 22. 16:08

Egy új tanulmány szerint gyerekrajzok láthatók egy nápolyi kolostorban megtalált középkori kézirat lapjain.
Korábban a témában:

Deborah Thorpe, a Yorki Egyetem Krónikus Betegségek és Rendellenességek Központjának tudósa szerint a 14. századi kéziratra pár évszázaddal később kerülhettek fel a különös firkák. Az angol szakértő egy korábbi kutatása során felfedezte a nem mindennapi alkotásokat.

Egy középkori online kézirat adatbázisban kerestem, megtaláltam ezeket a gyönyörű firkákat a szegélyen, és úgy tűnt nekem, hogy gyermekek rajzolták.

Nem számított ritkaságnak, hogy a középkori művek alkotói furcsa ábrázolásokat helyezzenek el munkáikban – gondoljunk csak a középkori “Yodára”, vagy az igen gyakori és vulgáris szimbólumokra. Thorpe szerint azonban a kódexekbe sokszor olyan rossz minőségű, gyerekrajzszerű képek is bekerültek, melyek valószínűleg nem az adott mű készítőjétől, hanem későbbi olvasóktól származnak.

A tudós kutatásai azt igazolják, hogy ezeket a firkákat mind felnőttek készítették – igaz, nem lehettek túl tehetségesek. A most felfedezett alkotásokat viszont szinte biztosan egy gyermek kezei hozták létre. A két ördögfigura és a lóval – vagy talán tehénnel – ábrázolt alak elemzéséhez Thorpe egy gyermekpszichológus véleményét is kikérte. A szakértő azt állapította meg, hogy a művész egy 4 é 6 év közti gyermek volt.

Ördögfigura 1 Kép: Live Science

Thorpe szerint a figurák nem sokban különböznek a mai, hasonló korú fiatalok alkotásaitól: nyújtott formájúak, hosszúak a lábaik, tömör a torzójuk, és a középpontjukban a fej áll.

Ez az első alkalom, hogy pszichológiai érvekkel is alátámasztották, hogy középkori gyermekrajzot találtak egy középkori kéziraton. Az ábrák azt bizonyítják, hogy a 14. században hasonló interakció lehetett a tanulók és a könyvek közt, mint manapság.

Ördögfigura 2 Kép: Live Science

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.