Tudomány

Élet kialakulására alkalmas légköre lehet két távoli bolygónak

A Vízöntő csillagképben található két bolygónak olyan légköre lehet, mely alkalmas az élet kialakulására. A Hubble űrtávcső segítségével a szakértők megállapították, hogy az égitestek nem olyan barátságtalanok, mint a többi gázbolygó.

A két objektum, a Trappist-1b és a Trappist-1c nagyjából 40 fényévnyire van a Földtől. Egy vörös törpe körül keringenek, valószínűleg a csillag környezetének lakható zónájában. Ezek az első földnagyságú égitestek, melyekre vörös törpék mellett találtak rá.

Julien de Wit, a MIT szakértője szerint ezek a bolygók alkalmasak arra, hogy az élet után nyomozzunk rajtuk. A mai és a jövő teleszkópjainak precizitásával hamar kiderül, hogy hasonló helyzetben érdemes-e tovább folytatni a kutatást.

Május 4-én mind a két égitest elhaladt saját csillaga előtt, néhány perccel egymás után – a jelenség csak kétévente játszódik le. Az esemény lehetőséget adott arra, hogy a kutatók alaposabban is megvizsgálják a bolygók atmoszféráját. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy a csillag fénye hogyan hatol át az objektumok légkörén.

De Wit csapat arra jutott, hogy a két bolygó atmoszférájában valószínűleg nem a hélium és a hidrogén dominál. Ez jó hír, mivel a gázok nagy mennyiségben olyan erős üvegházhatást hoznak létre, amely mai tudásunk szerint ellehetetleníti az élet kialakulását.

A jövőben a két égitest vizsgálatakor a szén-dioxid és a vízgőz jelenlétét próbálják majd kimutatni. Emellett fontos lehet a felszíni nyomás és hőmérséklet feltérképezése is.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik