Tudomány

Olajos hallal harcolhatunk a béldaganat ellen

Ha nem is gyógyszer, de a béldaganatos betegek túlélési esélyeit javító tényező az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halak fogyasztása.

Egy frissen publikált kutatás igazolhatja azt a tételt, amely szerint a halfogyasztás egészséges. Legalábbis az mindenképpen megalapozott, hogy aki több omega-3 zsírsavat visz be a szervezetébe, alacsonyabb a bélrákhoz kapcsolódó halálozási kockázata.

Az Egyesült Államokban elvégzett kísérletben közel 180 ezer személy adatait vizsgálták, közülük 1659 szenvedett a bélrák valamilyen formájában. Az elég szélesnek mondható mintában szereplők közül azok, akik a daganat diagnosztizálását követően naponta legalább 0,3 gramm omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztottak, 41 százalékkal magasabb eséllyel élték túl a rákot azoknál, mint akik 0,1 grammnál kevesebb omega-3 zsírsavat vittek be a szervezetükbe napi szinten.

Miben található a legtöbb omega-3?

Leginkább egyes halfajtákban, ilyen például a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. Emellett (ugyan jóval kisebb mennyiségben, de) tartalmazza az avokádó, a pekándió, a brokkoli, a lenmag és még a tojás is. Az viszont érdekes, hogy a kutatásban részt vevőknél akkor volt a legjobban mérhető hatás, ha valamilyen hal formájában fogyasztották az omega-3 zsírsavat, ezért azt még nem tudják egyértelműen kijelenteni, hogy a kapszulákban és különféle feldolgozott formákban kapható változat is ugyanilyen hatékony-e. Emellett a vizsgálódó tudósok azt is meg szeretnék erősíteni, hogy a halakban található D-vitaminnak volt-e köze a gyógyulások magasabb arányához.

Az omega-3 külön bevitelét eddig is sokféle hasznos tulajdonsága miatt támogatták a szakértők, többek között javítja a szem látóhártyájának hatékonyságát, valamint az agy- és idegsejtek működését, felturbózza az immunrendszert, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, segít az ekcéma és hajhullás megakadályozásában, valamint csökkenti a koraszülés esélyét.

Mindenesetre mindenki egyen halat, mert a hal jó. És ezt most egy olyan ember írja le, aki alapvetően nem szeret semmi olyasmit fogyasztani, ami eredendően a vízben él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik