Tudomány

Hogyan kerüld el a maláriát: aludj csirkével

Egy etiópiai kutatás szerint az emberi vérrel táplálkozó szúnyogok irtóznak a csirkék szagától, írja a Malaria Journal. A maláriát főként szúnyogok terjesztik, ha isznak egy fertőzött véréből, majd megcsípnek egy másik személyt.

A svéd és etióp tudósok kísérletében 6700 ember, 10000 szarvasmarha, 3200 csirke, 850 kecske és 480 birka volt elérhető a szúnyogok számára.

A szúnyogok 63 százaléka a szarvasmarhát tartotta vonzónak, az embereket 20 százalékban támadták meg, a kecskékre 5, a birkákra 2,6 százalék jutott.

A szúnyogok egy darab csirkét csíptek csak meg.

A kísérletet megismételték zárt térben is. Ekkor 69 százalékban az emberi vér volt a szúnyogok eledele, 18 százalékban következtek a tehenek, 3,3 százalékban a kecskék, 2 százalékban a birkák. Egyetlen csirke sem esett áldozatul.

Miután észlelték a jelenséget, a kutatók 11 önkéntest kértek fel rá, hogy 11 napig aludjon egy ketrecbe zárt csirke közelében. Az eredmény itt is látványos volt, jóval kevesebb szúnyog csípte meg ez egyéneket, mint korábban.

A kutatás először mutatta ki, hogy a szúnyogok direkt kerülnek el bizonyos állatfajokat, ez a viselkedés pedig a szagokhoz köthető

– fogalmazott Rickard Ignell szakértő.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik