Tudomány

Különleges fekete lyuk lehet Cristiano Ronaldo galaxisában

24.hu
24.hu

2016. 07. 20. 08:40

Egy távoli galaxis, a CR7 egy igen különleges fekete lyukat tartalmazhat, a kutatók szerint az égitest ugyanis nem egy csillag halálával született meg. A jelenség azt is megmagyarázhatja, hogyan jöhettek létre masszív fekete lyukak már az ősrobbanás utáni első évmilliárd alatt.
Korábban a témában:

A CR7 több szempontból is érdekes. Egyrészt azért, mert Cristiano Ronaldóról nevezték el, másrészt pedig elképesztő fényessége miatt. A galaxis több ultraibolya sugárzást bocsátott ki, mint bármely vele egyidős – azaz nagyjából 13 milliárd éves – galaxis.

A CR7 gázösszetétele is igen figyelemreméltó, a jelek szerint mind a szén, mind az oxigén hiányzik belőle – pedig ezek az elemek a csillagműködés miatt gyakoriak. A furcsaságok megmagyarázására két elmélet született: az egyik szerint a CR7-ben első generációs csillagok jönnek létre – olyanok, mint amilyenek az ősrobbanás után kezdtek kialakulni. A másik viszont azt állítja, hogy a galaxisban olyan szupermasszív fekete lyukak vannak, melyek nem csillagpusztulással, hanem a hatalmas gáztömegek összeomlásával születtek.

Aaron Smith, a Texasi Egyetem kutatója szerint utóbbi elképzelés a valószínűbb. Kutatócsoportjával olyan számítógépes szimulációkat hoztak létre, melyben lemérték, hogy a galaxisban lévő gáz milyen reakcióba lép az elképzelt fekete lyukakkal, illetve az ősi csillagokkal. A szakértők arra jutottak, hogy a csillagok sugárzása nem magyarázza meg a CR7-ben tapasztalható jelenséget, melynek során a gáz egy része 580 ezer kilométer per órás sebességgel távolodik a galaxistól.

Smith úgy látja, hogy a gáz mozgásáért túlhevített törmelékek sugárzása a felelős. Ezek az objektumok egy hatalmas fekete lyuk körül kell, hogy keringjenek – a számítások alapján ez az égitest 100 ezerszer nagyobb, mint a Nap.

A szakértő szerint nem megfelelő az a magyarázat, miszerint a korai szupermasszív fekete lyukak kisebb objektumok összeolvadásával jöttek volna létre, ehhez ugyanis több időre lett volna szükség. A nagy tömegű gáz közvetlen összeomlása sokkal valószínűbb forgatókönyv.

Az elmélet igazolására természetesen még várni kell, mivel egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű adat. A tervek szerint a Hubble Űrtávcső és az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat felhasználásával további információkat szerezhetnek a közeljövőben a távoli galaxisról. A döntő az lehet, ha megtalálják-e a szén-dioxid nyomát a CR7-ben. Ha a gáz jelen van, az bizonyíték lesz a masszív fekete lyuk létezésére – az égitest ugyanis elég idős lehet ahhoz, hogy mellette gáztermelő csillagok is létrejöjjenek.

Nagy segítség az is, hogy David Sobral, a Lancasteri Egyetem szakértője június végén bejelentette, társaival négy, a CR7-tel azonos szerkezetű galaxist talált.

Ha a bizonyítékok igazolják Smith elméletét, akkor a CR7 lesz az első galaxis, ahol olyan gázt találtak, amely nem áll össze csillaggá, hanem közvetlenül, saját súlyától dől be – ezzel hozva létre fekete lyukat.

(Via: Science News)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.