Tudomány

Kétezer éve temették el a vajrögöt – még mindig ehető

Az írországi mocsárból előkerült, közel 10 kilogrammos vaj a szénizotópos kormeghatározás alapján nagyjából 2 000 éves.

Jack Conway épp tőzeget gyűjtött a Meath megyei Emlagh-mocsárban, amikor megtalálta a különös leletet. Azonnal értesített egy helyi múzeumot, a hatalmas vajdarab azóta az Ír Nemzeti Múzeumba került. A mocsári környezet, az alacsony hőmérséklet- és oxigénszint, valamint a savas közeg jól megőrizte az élelmiszert.

Írország ókori- és kora középkori történetében a vaj igen megbecsült termék volt. Igazi luxusterméknek számított, így gyakran fizetőeszközként használták, ezért előfordult, hogy raktározás céljából eltemették. A több mint 3,5 méteres mélységből előkerült rög felett azonban nem volt semmilyen jelzés, így nem valószínű, hogy egykori tulajdonosai valaha is ki akarták volna ásni. Az is különös, hogy a hasonló élelmiszereket általában fadobozban temették el, a most megtalált vaj azonban csupasz volt.

Ezen jelek miatt igen valószínű, hogy a terméket más okból ásták el. Megbecsültsége miatt a vajat sokszor áldozatként ajánlották fel a szellemeknek és isteneknek, ezért könnyen elképzelhető, hogy a most előkerült lelet is egy ilyen szertartás miatt került a föld alá.

Andy Halpin, az Ír Múzeum Régészeti Osztályának szakértője szerint a vajrögöt Drakerath területén fedezték fel. A környéken 11 település maradványai, valamint három ősi nagybirtok határa is megtalálható. A korai időszakban a láp nehezen megközelíthető volt, és mivel három különböző hatalom közt helyezkedett el, ezért igazi “senkiföldje” lehetett. Éppen emiatt a mocsarat egyfajta misztikus helyként kezelhették.

A kutatók szerint a lelet erős sajtszagot árasztott magából, ettől függetlenül – elviekben – még ehető. Természetesen a vajat sosem fogják megkóstolni.

(Via: Irish Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik