Tudomány

A mesterséges fény sokat árt az egészségnek

Egy egereken elvégzett új kísérlet rámutatott: az állandó fény tönkreteszi a testet.

A hollandiai Leiden Egyetem Gyógyászati Központ tudósainak kutatása ismét bebizonyította, hogy a fény-sötétség körforgás elengedhetetlen az egészséges élethez. A ritmus felborulása számtalan rendellenességet okozhat, így immunrendszerbeli problémákat, izomgyulladást, vagy épp a csontritkulás korai kialakulását.

A jó hír az, hogy ezek a rendellenességek később visszafordíthatók, ha a megfelelő fény-sötétség ciklus tartósan visszaáll.

A kísérlet során Johanna Meijer és társai egerek egészségügyi állapotát figyelték meg. A rágcsálókat állandó fénynek tették ki, 24 héten keresztül. A vizsgálat alatt hamar kiderült, hogy a folytonos világosság felborítja bizonyos agyi funkciók ritmusát.

Standard erőtesztek azt is bebizonyították, hogy a fény-sötétség ciklus megváltozása a vázizomzatra is negatív hatással van. Az eredmények alapján az egerek csontjai a romlás jeleit mutatták, az izomzatukban pedig olyan korai gyulladást fedeztek fel, melyet kórokozók szoktak kiváltani.

Később a rágcsálók világosság-körforgását visszaállították, két hét elteltével pedig az élőlények egészségi állapota is rendbe jött.

A felfedezés rámutat, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a fénykezelésre, különösen azok esetében, akik érzékenyek lehetnek a “túladagolás” miatt jelentkező rendellenességekre. Ez igen komoly feladat, mivel a Föld lakosságának 75 százaléka éjszaka is ki van téve a települések világosságának, emellett az állandó fény a kórházakban, és bizonyos munkahelyeken is megjelenik.

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a sötétség igenis fontos a szervezet számára. Az elképzelés logikus, hiszen az evolúció során az élet is úgy alakult ki, hogy a nappalok és éjszakák körforgásához igazodjon.

Meijer kutatócsoportjának következő célja az, hogy alaposabban megvizsgálják az eltorzult ciklus immunrendszerre gyakorolt hatását. Emellett annak is utánajárnának, hogy a természetes fény-sötétség arány javíthat-e a kórházi betegek állapotán.

(Via: Science Daily)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik