Tudomány

Végre tudjuk, miért rosszabb kelet felé repülni

Inkább nyugatnak utazzunk, ha tehetjük, vagy ha mégsem, akkor készüljünk fel rá, hogy sokkal tovább tart majd megszokni az eltérő időzónát.

A jetlag, tehát az a bosszantó rossz közérzet, amely a repülés utáni időzónaváltással jár, nem egy vidám dolog. Olyan, mint a másnaposság, tehát nem nagyon van ellene orvosság, ám azt már sokan megtapasztalhatták, hogy valamiért keleti irányban még rosszabb, mint amikor nyugat felé repkedünk hosszú-hosszú órákon keresztül. A Chaos című folyóiratban megoldást nem írnak ugyan a problémára, de legalább azt kivesézik, hogy miért is van ez. A Marylandi Egyetem kutatói szerint az egész a természetes cirkadián ritmussal van összefüggésben, ami köznyelvre lefordítva a napi biológiai órát jelenti.

Eszerint az embernek a biológiai ritmusa nagyjából 24,5 óra, ami éppen csak több, mint egy nap, éppen ezért könnyíti meg az utazást az, ha nyugat felé indulunk, hiszen ott folyamatosan hosszabbodnak a napjaink, míg kelet felé rövidülnek, és értelemszerűen utóbbit sokkal nehezebben viseljük. A szervezetünk belső órája a nucleus suprachiasmaticusnak köszönhető, amely a hipotalamuszban található, és normális körülmények közt az agysejtek szintézise a megvilágítással összhangban történik. Hosszabb repülések és több időzóna átlépése közben azonban mindez megváltozik, amit a kutatók matematikai modellekkel is szimuláltak.

jetlag

Ez pedig azt mutatja, hogy nyugati irányban körülbelül kicsit kevesebb mint 4 napra van szükségünk ahhoz, hogy “felépüljünk” abból a változásból, amit három időzóna átlépése jelent, míg azok számára, akik hat időzónát ugranak, hat nap, kilenc időzónánál pedig nyolc nap a szükséges regeneráció. Mindez azonban még több akkor, ha keletnek indulunk, mert ott három időzóna bő négy napot, hat időzóna nyolc napot és kilenc időzóna 12 napot jelent.

Ugyanakkor a kutatás is kiemeli, hogy ahány ember, annyiféleképpen reagál a jetlag jelenségére, így vannak, akiknek szinte semmiféle problémát nem okoz, míg másokat eléggé megvisel, és napokig valóban csak zombiként léteznek. Ám mindez fikarcnyit sem változtat azon, hogy a jetlag rossz, és az sem megoldás, hogy az ember kelet felé is nyugatnak repüljön, mert az olyan, mint mindig csak jobbra fordulva eljutni a célunkhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik