Tudomány

Ha nézett már a szemedbe egy kecske, biztosan akart valamit

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 07. 08. 09:02

A kecske nem azért nézi az embert, mert elbambult, vagy csak véletlenül arra járt a tekintete, hanem azért, mert konkrétan felveszi a szemkontaktust.

A tudomány olykor olyan dolgokra jön rá, ami nélkül egyébként nagyon jól megvagyunk, de azért így is érdekes felfedezésekről van szó. Ezek közé tartozik az is, hogy vajon miért néz a kecske az ember szemébe? Csak úgy, éppen összeakad a tekintetük, vagy van valami más is a dologban? Jaj, olyan izgalmas!

Tudjuk, hogy ha a kutyák az ember szemébe néznek, akkor általában akarnak valamit. Labdázni, enni, inni, némi simogatást, meg ilyenek, ugyanakkor rokonaik, a farkasok egyáltalán nem ilyenek. De ki gondolná, hogy a kecskék is azért bámulják az embert, mert tőle várnak megoldást bizonyos dolgokra? Márpedig pontosan így van, de tessék inkább megnézni a videót, aztán beszélgessünk róla még egy kicsit.

Ahogy a filmen látható, a kecskék szeretnének alánézni a lefordított és rögzített edénynek, de nem képesek erre, éppen ezért olykor segítségkérő tekintettel pillantanak a közelben lévő emberre, hátha majd ő megoldja a problémájukat. Olyankor azonban, amikor az ember háttal van nekik, tudják, hogy hiába is bámulnának a kétlábúra, mert az nem őket figyeli, és biztosan nem fog segíteni. Nem túl sok olyan háziasított állatfaj van, mely képes erre de a kecskék és az előbb említett kutyák igen.

Utóbbiakkal kapcsolatban már egy 2015-ös tanulmány is kimutatta, hogy az ember-kutya szemkontaktus nagyon fontos, mert emeli az oxitocin szintünket, ami összefüggésben van a szociális kötődéssel. Mindez mit jelent számunkra a kecskék esetében? Természetesen azt, hogy ha legközelebb egy ilyen négylábú néz ránk, próbáljuk meg kitalálni, hogy vajon mit szeretne, mert nem véletlenül szuggerál minket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.