Tudomány

Nagyon nem jó ám kakáló lajhárnak lenni

Íme egy olyan videó, amire mindannyian kíváncsiak vagyunk.

A lajhárok igen sajátos lények, hiszen nem nagyon veszélyezteti őket az infarktus, és az egyetlen egyed, melyről tudjuk, hogy hajlandó kicsit jobban pörögni fajtársainál, az Sid a Jégkorszakból. Ugyanakkor a lajhárok valóban annyira lassúak, hogy még a hasuk menése sem gyors. És ezt most videón is megnézhetjük, de ne ebéd előtt, vagy közvetlen utána.

Ezekről a lassú mozgású jószágokról érdemes tudni, hogy hetente mindössze egyszer ürítenek székletet, ám ilyenkor annyira alaposak, hogy képesek akár a súlyuk egyharmadát is elveszteni. Ez pedig nem kis teljesítmény, hiszen emberre vetítve olyan, mintha egy 80 kilós illető bő 25 kilónyi taktikai atomtöltetet helyezne el a porcelánban (el sem férne). De lássuk inkább, hogy miként néz ki ez lajhármódra.

További érdekesség még, hogy pont a vécézés az egyik ritka pillanat, amikor a lajhárok elhagyják a fákat, és mivel sebességük a szédületes 6 centi/másodperc értékhez közelít, ilyenkor fokozottan ki vannak téve a veszélynek, hogy elragadja őket valamilyen állat. Szóval ilyen kemény dolog ez a lajháros vécézés. Egy 2014-ben tett felfedezés szerint a tevékenységhez azért másznak le a fáról, mert így tudnak a kakijukban bizonyos algabarát fajok fejlődni, melyek az otthonként szolgáló fát üde zölden és lombosan tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik