Tudomány

Élőben nézheted, ahogy új csapat indul az űrállomásra

Ma éjjel (vagy inkább holnap hajnalban) három asztronauta indul az űrbe: ha valaki nem tudna aludni, nézheti a NASA élő közvetítését.

A NASA hivatalos blogbejegyzése szerint amerikai keleti parti idő szerint este 9:36-kor (tehát magyar idő szerint péntek hajnali 3:36-kor) lövik fel azt a Szojuz rakétát, amely három új asztronautát szállít a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezzel az ISS legénysége ismét maximális létszámúra növekszik. A most induló amerikai Kate Rubins, az orosz Anatolij Ivanishin és a japán Takuya Onishi érkezését a fent jelenleg is szolgálatot teljesítő csapat várja: az amerikai Jeff Williams, valamint az orosz Oleg Skripochka és Alekszej Ovchinin. Az új csapat négy hónapot tölt majd az űrállomáson a 48/49-es számú expedíció keretében. Az érkezés most kicsit lassabb lesz, mint a korábbi utak során, mivel dokkolás előtt próbálják ki a legújabb rakéta frissített funkcióit is.

Öreg járgány nem vén járgány

A Kazahsztánból unduló rakéta a Szojuz típusok nemrég frissített változata. Az évtizedek óta megbízhatóan működő orosz űrjárművet a mérnökök viszonylag kis lépésekben, de folyamatosan fejlesztik – cserélik az elavulttá váló elektronikai alkatrészeket, javítják a legénység biztonsági berendezéseit és a pilóták számára sokkal rugalmasabb lehetőségeket biztosítanak az irányítás terén. A legújabb Szojuz-MS típusban azonban a legnagyobb különbség a Szojuz TMA-M modellekhez képest az, hogy még csak most építették be a műholdas navigációt.

Bár ez a megoldás már szinte minden okostelefonban, ezáltal autóban, biciklin vagy gyalogosan alapvetésnek számít, a Szojuzokat mindeddig hat, a Földön található állomás helyzete alapján tájolták be a Föld körüli repülés során.

Szintén megújult a Kurs nevű rendszer, amely az űrjármű összekapcsolódását irányítja. Az új Kurs-NA rendszer sokkal kisebb és energiatakarékosabb elődjénél, mindemellett jóval pontosabban irányítja az űrkabint az állomás zsilipkapujához. Az összes újítást az alábbi grafika foglalja össze.

szojuz-2016-01

Nézd velünk az indulást!

A hajnali indulást élőben közvetíti a NASA TV, amelynek adását ebbe a cikkbe is beemeltük, szóval aki ma éjszaka álmatlansággal küzd, nézzen vissza ide, és figyelje, ahogy a Szojuz-MS a magasba emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik