Tudomány

Eddig hatalmas kudarc a “tiszta szén” projekt

24.hu
24.hu

2016. 07. 06. 15:28

A Mississippi államban található Kemper-üzem a tervek szerint lignitet használ majd fel, alternatív módon. A "tiszta szenet" égető erőmű környezetbarátnak és takarékosnak hirdeti magát, a valóság azonban eltér az elképzeléstől.
Korábban a témában:

A Mississippiben található “tiszta szén” erőmű nehéz napok elé nézhet. A több százezer dolláros szövetségi támogatást élvező projekt egy kormányszerv ellenőrzésére számíthat. A központi bizottság a közeli államok piaci törvényeinek betartatásáért felelős, ezért igen valószínű, hogy valami hibát követtek el a beruházók.

Ha ez nem lenne elég, a tulajdonost, a Southern Companyt is beperelték, csalásért. A vádak szerint a fogyasztóknak jóval nagyobb közüzemi adót kellett befizetnie az építkezések miatt, mint amennyit a valódi beruházási költségek szükségesé tettek.

A vállalatnak állítólag rejtett gondjai akadtak, melyekkel korábban nem számoltak. A cég szakértői úgy tűnik, alábecsülték az építkezés költségét és megvalósítási idejét, ráadásul a nyilvánosságot is többször félretájékoztatták. A vádak azonban arra is kitérnek, hogy a projekt minősége sem megfelelő, több biztonsági előírást is megsért.

A telep megvalósítása annak a nagyszabású elképzelésnek a része, melynek célja az, hogy az Egyesült Államokban környezetbarát, ugyanakkor állandóan üzemelő fosszilis erőforrás alapú üzemek jöjjenek létre. Az ilyen alapanyagokból a szén használatának megreformálása az elsődleges elvárás, ez ugyanis rendkívül káros hatású.

A Southern Company projektje a légszennyezés kikerülésére egy olyan technológiát alkalmaz, amely elraktározza a szén-dioxidot, ahelyett, hogy kibocsátaná a levegőbe. A módszer igen ígéretesnek hangzik, többen azonban úgy gondolják, a lignit használata így is okozhat problémákat, főleg azért, mert nem elég energiatakarékos.

A szennyezés csökkentése elviekben lehetőséget ad arra, hogy az Egyesült Államok felhasználhassa a nehezen elérhető kőolaj-tartalékokat. Sok kritikusnak hamar szemet szúrt az ellentmondás: minek csökkenteni a káros anyag kibocsátást, hogy aztán más forrással helyettesítsék a nehezen leküzdött szennyezettségi szintet?

Az üzemnél tehát egyelőre mindennel csak a baj van. Korábban nagy pozitívumnak látszott, hogy az erőmű rengeteg munkahelyet biztosíthat az egyébként elég rossz gazdasági helyzetben lévő térségben. Bár a munkahelyek valóban létrejöhetnek, az építési költség megnövekedése így is hatalmas terhet jelent a környék lakosai számára.

A szénerőmű sorsa még kérdéses. Elég valószínű, hogy a Southern Company komoly pénzbírságra számíthat. Az esetnek azonban van egy ennél is nagyobb jelentősége: át kell gondolni, hogy a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítése megoldható-e egyáltalán hasonló módszerekkel.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.