Tudomány

Lehet-e gyilkosság szemtanúja egy papagáj?

Brit tudósok szerint Bud, az okos jákópapagáj nem alkalmas szemtanúnak, egyetlen gyilkossági ügyben sem. Pedig nem lehetetlen, hogy egy madár sokk hatására tökéletesen visszaemlékezzen egy adott élményre.

Bő egy hónappal ezelőtt járta be a világsajtót a Bud nevű papagáj története, aki állítólag egy 2015-ben elkövetett gyilkosság egyetlen szemtanúja. A madár egyesek szerint a támadó és áldozata közt lezajló párbeszédet ismételgeti, így az igen hátborzongató mondatot is:

Ne lőj, b*** meg!

Éppen ezért felmerült az az elképzelés, hogy a nyomozásban az állatot is fel lehetne használni. Brit szakértők egy csoportja azonban nem tartja jó ötletnek a madár bevonását.

A szürkepapagájok igen intelligens élőlények. A madarak képesek egyszerűbb matematikai feladatok megoldására, alkalmasak bő szókincs elsajátítására, sőt, elképesztő következtetéseket tudnak levonni megtapasztalt jelenségekből. Ennek ellenére – vagy inkább éppen ezért – tudósok szerint sokkal valószínűbb, hogy Bud egy TV-ben vagy rádióban hallott beszélgetést utánoz, semmint gazdája utolsó szavait. A különös mondatok pontos eredete természetesen ismeretlen.

Koronatanú, vagy még bizonyítéknak is kevés?

Miután 2015-ben megölték Martin Duramot, papagája volt feleségéhez, Christine Kellerhez került. Kis idő után az asszony arra lett figyelmes, hogy Bud egy nő és egy férfi közt lezajló félelmetes párbeszédet ismételget. Keller ekkor vette fel a kapcsolatot exférje ügyvédével, aki nem emlékezett olyan esetre, melynek során egy madarat is bevontak volna egy gyilkossági ügy nyomozásába.

A szakértők szerint azonban a madár nem megfelelő szemtanú, hiába adja vissza élethűen a hangokat. Az alapvető probléma az, hogy igen kicsi a valószínűsége, hogy egy papagáj első hallás után megjegyezzen egy szöveget – márpedig a gyilkosság előtt lezajlottakat aligha ismételhették el neki.

A jákópapagájoknak megfelelő ideig tartó gyakorlásra van szüksége, mielőtt tökéletesen visszaadnák a hallottakat. Bár az állatok egyes szavakat igen gyorsan elsajátíthatnak, a jelenség csak akkor működik, ha az adott szóban található hangokat már korábban is ismerte a madár – például az angol “parrot”, azaz “papagáj”, illetve “key”, azaz “kulcs” szavakból egy állat könnyedén megjegyezheti a “carrot”, azaz “répa” kifejezést.

Ennek ellenére nem lehetetlen, hogy stressz hatására egy madár egyből memorizáljon egy bonyolultabb mondatot. Az egyetlen erre vonatkozó bizonyíték az egykori Nobel-díjas zoológustól, Konrad Zacharias Lorenz-től származik. A tudós feljegyzései alapján kakaduja egyszer annyira megijedt a kéményseprőtől, hogy ezután akárhányszor fekete ruhás embert látott, kétségbeesetten felkiáltott:

Jön a kéményseprő!

A szakértők szerint azonban ez igen ritkán játszódhat le. Éppen ezért úgy gondolják, hogy Bud sem a gyilkos és áldozata közt lezajló párbeszédet ismételgeti.

A vakuemlékezet a papagájoknál

A vakuemlékezet, melynek során meglepő, fontos, vagy éppen megrázó eseményeknél lejátszódó jelenetek raktározódnak el, nem ritka az embereknél. Erre a legáltalánosabb példa a Kennedy-gyilkosság esete, ahol a szemtanúk meglepő pontossággal tudták feleleveníteni a merénylet körüli pillanatokat.

Az viszont nem bizonyított, hogy a vakuemlékezet a madarak esetében is létezik. Ha azonban mégis előfordul, úgy nem kizárható, hogy Bud valóban a gyilkosságkor hallott párbeszédet adja vissza. Az elképzelést az is alátámasztja, hogy az állat a tragédia után csak néhány héttel kezdte el utánozni a különös beszédet – ez pedig a jákópapagájok tanulási és gyakorlási folyamatára is utalhat.

Nem Bud esete volt az első, ahol egy papagáj is érintett volt egy gyilkossági ügyben. 2001 karácsonyán agyonvertek egy férfit Dallasban. Akkor madara, egy kakadu rátámadt az elkövetőkre, csípései miatt a támadó könnyebben megsérült, vére pedig a falra került. Az így begyűjtött DNS-minták később segítettek az ügy felgöngyölítésében.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik