Tudomány

Eredet a valóságban: elültettek egy gondolatot az emberek agyában

Az Eredetben Leonardo DiCaprio karaktere más emberek álmába belépve hamis képeket helyez el. Az elképzelés sci-finek tűnhet, de messze nem az. Az elmúlt években egyre több kutató dolgozott azon, hogy hasonló módon manipulálja az emberek agyát. Ezzel természetesen nem a filmben látható csalásokat szeretnék elkövetni, hanem segíteni akarnak bizonyos rendellenességektől szenvedő betegeken.

A módszer a következő: a páciens befekszik egy funkcionális mágneses rezonanciavizsgáló (fMRI) szerkezetbe, ahol valamilyen tevékenységbe kezd. Ezalatt az agyuk aktivitását folyamatosan figyelik, az adott elfoglaltságon keresztül pedig visszajelzéseket küldenek neki. Így új agyi kapcsolatok jönnek létre. Egyszerű nem?

A folyamatot neuro-visszacsatolásnak nevezik: ennek során az fMRI segítségével írják le, hogy mi zajlik egy ember agyában. A módszert Takeo Watanabe tökéletesítette, technikájával úgy tanítja meg új képességekre és asszociációkra az alanyokat, hogy azok észre sem veszik a beavatkozást.

A japán kutató legújabb kísérletének célja az volt, hogy elültessen egy színt az alanyok agyában. A végeredmény az lett, hogy a résztvevők egy egyszerű fekete-fehér csíkos képet nézve a vörös árnyalatra gondoltak, úgy, hogy fogalmuk sem volt róla, miért.

Így lesz a zöldből vörös

Maga a folyamat napokig tartott. Először magát az agyat térképezték fel, majd az alanyok három napig tartó neuro-visszacsatolási fejlesztésen vettek részt. Mikor a résztvevők az fMRI-szerkezetben feküdtek, és egy fekete csíkos képernyőt néztek, a tudósok arra kérték őket, hogy “próbálják szabályozni agyi aktivitásukat”. Miután a csíkok eltűntek, az alanyokat megdicsérték – ez igen pozitív visszajelzés volt, mivel korábban azt mondták a kutatók, hogy a jobban teljesítők nagyobb pénzjutalmat kapnak.

A kísérletet minden résztvevővel nagyjából 500-szor ismételték meg. Mivel az alanyoknak korábban azt mondták, hogy az teljesít a legjobban, akinek agyi aktivitása az fMRI-szerkezetben vöröses árnyalattal jelenik meg, a szín úgy lett elültetve kísérletben szereplők gondolataiban, hogy észre sem vették.

A vizsgálat után az alanyokat megkérdezték, hogy mire asszociáltak, miközben a csíkos képernyőt nézték. Igen eltérő válaszok születtek. Másnap azonban sok olyan ember, aki korábban neuro-visszacsatolási tréningen vett részt, egy függőleges csíkos képet nézve olyan tárgyara gondolt, amely így vagy úgy, de kapcsolódott a vörös színhez.

Sőt, egy zöld csíkos ábrát szemlélve ezek az alanyok egyenesen vörösnek látták a képet.

Néhány hónap elteltével a résztvevőknek ismét megmutatták a csíkos ábrákat, nem meglepő módon, akik korábban a vörösre asszociáltak, azoknak ekkor is ugyanaz a szín ötlött fel.

Na de mire jó ez az egész?

Watanabe szerint a technikával bizonyos rendellenességek kezelhetővé válhatnak. A szakértő úgy gondolja, a depresszió mellett akár az autizmussal küzdő pácienseken is segíthet a módszer, neuro-visszacsatolással ugyanis  létrehozhatók a “normális” kapcsolatok az agyban.

Korábban hasonló eljárásoknál gyakori volt, hogy az alanyoknak direkt utasításokat adtak, így a siker sokszor a placebo-hatásnak volt köszönhető. Watanabe kísérleténél ez természetesen kizárható.

A technológia pontosítása és jobb megértése még szükséges. Könnyen elképzelhető, hogy a japán szakember a közeljövőben újabb kutatásokat fog elvégezni. Ha azok is sikeresek lesznek, nem lehetetlen, hogy néhány év múlva már nemcsak színeket lehessen elhelyezni egy ember elméjében, hanem annál jóval bonyolultabb képeket, vagy képességeket is.

(Via: STAT)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik