Tudomány

Életeket menthet a világ legnagyobb levegőtisztítója

A Smog Free Project egy elképesztő toronnyal és szmogból készített ékszerekkel hívja fel a figyelmet a levegőszennyezésre.

A szmog az európai, magyar nagyvárosokban is gyakran okoz problémát, de a távol-keleti megapoliszokhoz képest még egészen jól állunk. Kínában, Indiában gyakran a teljes város elveszik a levegőben szálló szennyeződés miatt, de az ezzel összefüggő egészségügyi hatások is egyre riasztóbbak. Egy holland feltalálót is zavar a dolog, így Daan Roosegaarde a tettek mezejére lépett és elkészítette a világ legnagyobb levegőtisztító berendezését.

Egy őrült holland őrült ötlete

A Smog Free Tower néven futó építmény a beltéri légtisztítók mechanizmusa alapján, ion technológiával működik, ami leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a benne elhelyezett szűrők mágnesként vonzzák magukhoz a levegőben szálló szennyeződéseket. A hét méter magas torony meglepően hatékony, hiszen egyetlen óra alatt 30 ezer köbméter levegőt képes megtisztítani, amivel a környezetében 75 százalékkal javul annak minősége és eközben elenyésző energiát (1400 watt óránként) fogyaszt.

legtisztito_kina_talalmany_smog_free_tower

Mielőtt túlontúl belelkesednénk, fontos tisztázni (!), hogy egyelőre egy kísérleti projektről van szó, ami működik és hatékonya ugyan, de egy-egy torony túlságosan kevés ahhoz, hogy tökéletesen tisztára varázsolja egy város levegőjét. Roosegaarde szerint ez inkább egy figyelemfelhívó akció, amivel a probléma (lét)fontosságára hívja fel a figyelmet, mert szerinte nem túlságosan biztató, ahogy a világ jelenleg a légszennyezést és az azzal összefüggő problémákat kezeli.

Ujjunkra is húzhatjuk a szmogot

Éppen ezért a szakember fővárosának számító rotterdami tesztüzem után a torony szeptemberben világ körüli turnét kezd, aminek első állomása a világ legszennyezettebb levegővel bíró városa, Peking lesz. A berendezés üzembe állításával, annak közvetlen környezetében úgynevezett buborék alakul ki, ahova szeretettel várják a problémáról beszélgetni hajlandó illetékeseket, szakembereket, hátha sikerül kitalálni, hogyan lehetne még magasabb szintre emelni a projektet.

smog_free_gyuru

A Roosegaarde és csapata két fontos információval próbálja még érdekesebbé tenni a történetet. Az egyik az, hogy a nyulak imádnak a levegőtisztító torony közelében tartózkodni, ami már önmagában csak jót jelenthet. A másik ötlet a befogott szennyeződés felhasználása, amihez a gyémánt adta az alapötletet. A csapat az alapvetően szén alapú por nagy nyomás alá való helyezésével speciális ékszereket készít, amit gyanta kockába foglalnak, majd így értékesítenek. Egyetlen így készült gyűrűvel, vagy mandzsettagombbal 1000 köbméter tiszta levegőt ajándékozhatunk bárkinek. Még több Smog Free Towert és Roosegaarde-t a világnak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik