Tudomány

Egyre nagyobb problémát okoznak a túlbuzgó állatmentők

Meghalt egy borjúfóka a washingtoni Westportban, miután egy strandoló zsákban hazavitte. Az elmúlt évben egyre gyakrabban játszódnak le hasonló esetek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, elaltattak egy fókabébit, miután egy nő hazavitte magával a tengerpartról. A fókarabló azt hitte, a kölyköt magára hagyta az anyja, ezért úgy döntött, hazaviszi az állatot. A szállításhoz használt zsákon egy címke is volt:

Local Impact

A Nyugat-washingtoni Egyetem programjának célja az, hogy egy jobb jövő alapjait rakja le. Az összefogás résztvevői ezért mindent megtesznek, hogy a lehető legpozitívabb hatást gyakorolják társadalmukra és az őket körülvevő természetre. Ennél ironikusabb zsákot tehát nem is választhatott volna a strandoló.

Mikor otthon rájött, hogy fogalma sincs, hogyan kellene egy bébifókát gondozni, kihívta a Westporti Akvárium szakértőit. Mire a gondozók kiértek, az állat annyira rossz állapotba került, hogy kénytelenek voltak elaltatni.

Hasonló eset játszódott le az oregoni Garibaldiban. Ott egy pár bukkant egy fókacsemetére, melyet elhagyottnak hittek. Hazavitték, és a zuhanyzóba tették az állatot, bármiféle szakértelmet nélkülözve. Bár később a hatóságok az élőlényt visszavitték a tengerhez, másnap holtan találtak rá a parton.

Évente átlagosan 6-10 ilyen eset történik meg, idén azonban már ötször kellett a hatóságoknak beavatkozni Oregonban és Washingtonban fókarablás miatt. A strandolók az utóbbi időkben előszeretettel visznek haza kölyköket, az állatrablás indoka rendszerint ugyan az: úgy hiszik, a bébiket elhagyták.

A fókák életének megzavarása szövetségi törvénybe ütközik. A NOAA – azaz a Nemzeti Éghajlati Adatközpont – szerint a fókafélék körében nem ritka, hogy az anya vadászat miatt órákra magára hagyja a kölykét. Másik gyakori probléma, hogy a strandolók előszeretettel szelfiznek az állatokkal, ehhez pedig igen közel kell merészkedniük az emlősökhöz. Ez ellen az utóbbi időben kampány is indult, melynek célja az, hogy az embereket biztonságos távolságban tartsák a tengeri állatoktól. A fókák mellett azonban a szelfizés más fajokat is súlyosan érinthet, gondoljunk csak a delfinbébi, vagy a páva esetére, ahol mindkét állat belepusztult az eszeveszett fényképezgetésbe.

Veszélyes lehet, ha segíteni akarunk

Bármilyen furcsán is hangzik, az, hogy az emberek sokszor segíteni akarnak az állatokon, súlyos problémákat okoz. Főleg akkor, ha az érintett élőlény nincs is igazi veszélyben. A közelmúltban egy bölényborjút tettek csomagtartóba a túlbuzgó turisták a Yellowstone Nemzeti Parkban. Az állatot később csordája nem fogadta vissza, így el kellett altatni.

Hogy pontosan mi állhat az újonnan jelentkező állatmentési tragédiák hátterében, nem egyértelmű. Valószínűleg nem elhanyagolható az állatvédő szervezetek és a média szerepe, amely igen gyakran mutatja be a környezetszennyezés és a vadászat természetre gyakorolt káros hatásait. A szomorú végkimenetelű állatmentések ellenére mégis pozitívum, hogy egyre több ember jut el oda, hogy valóban meg szeretné óvni az élőlényeket.

A szakértők a kísértetiesen hasonló esetek miatt több közleményt is kiadtak. Ennek lényege az, hogy az élőlények legjobb túlélési esélyét az adja, ha a vadonban hagyják őket – nem véletlenül “vadállat” a megnevezésük. Ha pedig valaki minden áron segíteni szeretne, mert az érintett jószág valóban veszélyeztetettnek tűnik, inkább hívjon szakembert a probléma megoldására.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik